EП и държавите-членки одобриха европейският Акт за свободата на медиите

  • 15.12.2023
  • Телеграм/СБЖ
  • Майя Любомирска
Снимка: ЕПА

Евродепутатите и 27-те страни членки на ЕС постигнаха съгласие този петък относно законодателство, предназначено да защити плурализма и независимостта на медиите, съобщиха Европейският парламент и Съветът.

„За първи път на европейско ниво имаме законодателство, което гарантира свободата на медиите, независимостта на медиите и защитата на журналистите“, каза германският евродепутат Сабине Верхейен (ЕНП), докладчик по текста, в края на преговорите, цитирана от АФП, Телеграм и други медии.

Както вече писа сайтът на СБЖ, по време на преговорите няколко държави-членки, включително Франция, настояваха да се включат възможни изключения от забраната за наблюдение на журналисти в името на „националната сигурност“. Това предизвика безпокойство сред професията и защитниците на свободата на печата, както и вълна от протести в самата Франция, за които  сайтът на СБЖ ви информира.

Компромисният текст, приет този петък, не съдържа „никакво позоваване на националната сигурност“, каза румънският евродепутат Рамона Стругариу (Обнови Европа, центристи и либерали). Наблюдението, като използването на шпионски софтуер в устройства, използвани от журналисти, е възможно само ако е разрешено със „съдебно решение“ и в случаи на „сериозни престъпления“, подчерта Сабине Верхейен.

„Това не е празен чек“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността, Вера Йоурова. „Ние не регулираме медиите, ние регулираме пространството за медиите“, поясни още чешкият еврокомисар.

Да припомним, че Съюзът на журналистите в България организира три дискусии за европейския Акт за свободата на медиите, прозрачността на медийната  собственост и редакционната независимост. В третата дискусия със специално видеобръщение се включи евродепутатът Елена Йончева, която е една от инициаторите за създаването на законодателния акт за медиите.

И още нещо важно, което да подчертаем и което беше казано от Елена Йончева -

"За Държави като България, където законодателството не е достатъчно ефективно, а интересите на бизнеса и политиката са превзели медиите, това е възможност за изсветляване на медийния пазар и налагане на по-високи журналистически стандарти.". Йончева отбеляза още, че форматът на новото европейско законодателство е европейски регламент, а не директива, което означава, че той трябва да бъде приложен директно от държавите-членки без възможност за интерпретации от тяхна страна.

 

Свят