"Ройтерс" потвърди, че израелски обстрел е убил оператор на агенцията в Ливан на 13 октомври

  • 09.12.2023
  • Ройтерс / Дневник
Камерата на оператора на "Ройтерс" Иссам Абдала, убит на 13 октомври от израелски танков огън, показана по време на пресконференция на Amnesty International и Human Rights Watch. Ливан, 7 декември 2023 г.

Разследване на "Ройтерс" установи, че израелски танков екипаж е убил журналист на "Ройтерс" и е ранил шестима репортери в Ливан на 13 октомври т.г., като е изстрелял от Израел два снаряда в бърза последователност, докато журналистите са снимали трансграничен обстрел.

Двата изстрела са убили 37-годишния визуален журналист на "Ройтерс" Исам Абдала и ранили тежко 28-годишната Кристина Аси - фотограф на "Агенция Франс прес" (АФП) на малко повече от километър от израелската граница близо до ливанското село Алма аш Шааб.

Междувременно още на 30 октомври "Репортери без граници" излязоха със свое становище, че Исам Абдала целенасочено е бил убит от израелския обстрел, като мишена е бил целият журналистически екип, в който е бил операторът. Сайтът на СБЖ информира и за самото убийство още на следващия ден, съобщавайки, че Икам Абдала е загинал в момента, в който  е предавал на живо видеосигнал за совята агенция.

"Доказателствата, с които разполагаме и които публикувахме днес, показват, че израелски танков екипаж е убил нашия колега Исам Абдала", каза сега главният редактор на "Ройтерс" Алесандра Галони.

Журналисти на "Ройтерс" са разговаряли с повече от 30 правителствени служители и служители по сигурността, военни експерти, съдебни следователи, адвокати, медици и свидетели, за да съберат подробен разказ за инцидента. Информационната агенция е прегледала часове наред видеоматериали от осем медии, намирали се по това време в района, и стотици снимки от моменти преди и след нападението, включително сателитни изображения с висока резолюция, пише Дневник.

Като част от разследването са събрани и получени доказателства от мястото на инцидента, включително шрапнели, взети от земята и от колата на "Ройтерс", в която част от тях са се забили, три бронежилетки, камера, статив и голямо парче метал.

Историята и всички доказателства за случилото се са представени в мултимедиен интерактивен разказ, публикуван от "Ройтерс" на 8 декември. Освен карти, на които се обозначени точните координати на журналистите, стрелковите позиции и на обектите, които са снимали, видео и фотографии, включително приближени кадри на намерените и изследвани доказателствени материали, в разказа се показани записите на звуковите вълни и спектрограмите на двата дулни взрива, използвани от TNO за подпомагане на изчисляването на точката на стрелба.

Екип на "Ройтерс" и журналисти от АФП и "Ал Джазира" работят на хълмовете в южната част на Ливан, гледайки назад към Израел, който е на малко повече от 1 км, започва разказът.

17:11 Журналистът на "Ройтерс" Исам Абдалах изпраща снимка, показваща как екипите се разполагат близо до селска къща, гледаща на юг.

17:16 Екипът на "Ройтерс" започва да предава видео на живо, показвайки изглед на юг, докато димът се издига от различни позиции зад хълмовете

18:01 След повече от 45 минути заснемане, камерата се обръща надясно и се фокусира върху израелски аванпост и танк, стрелящ по Ливан

18:02 По-малко от 90 секунди по-късно първият от двата танкови снаряда, изстреляни от друг хълм, удря екипа, убивайки Абдала. Вторият ударя 37 секунди по-късно, подпалвайки колата на "Ал Джазира".

Всеки от седмината репортери от АФП, "Ал Джазира" и "Ройтерс" е бил облечен в синя бронежилетка и каска, върху повечето от тях е имало надпис PRESS, изписан с бели букви. Този ден е имало журналисти от най-малко още седем медии в и около Алма аш Шааб.

Холандската организация за приложни научни изследвания (TNO) преглежда и анализира материала за "Ройтерс" в своите лаборатории в Хага. TNO е независим изследователски институт, който тества и анализира боеприпаси и оръжия за клиенти като нидерландското министерство на отбраната.

Ключовите констатации на TNO са, че голямото парче метал е опашната перка на 120 мм танков снаряд, изстрелян от гладкоцевно танково оръдие, разположено на малко повече от километър от репортерите, от другата страна на границата с Ливан. АФП каза, че доказателствата, събрани от "Ройтерс", потвърждават нейния собствен анализ на инцидента.

"Разследването на "Ройтерс" за атаката от 13 октомври подчертава тревожния модел на Израел за умишлено насочване към журналисти в опит да бъде заглушен предаващият съобщението", заяви мениджърът на международните комуникации на "Ал Джазира" - Ихтишам Хибатула.

Директното атакуване на цивилни или цивилни обекти е строго забранено съгласно законите за въоръжени конфликти, като например Женевските конвенции от 1949 г., които са ратифицирани от всички държави членки на ООН. Нито Израел, нито Ливан са страни по учредителния договор за Международния наказателен съд, чиито 124 държави членки приемат неговата юрисдикция при наказателното преследване на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

В четвъртък "Амнести Интернешънъл" заяви, че израелските удари вероятно са били пряко нападение срещу цивилни и трябва да бъдат разследвани като военно престъпление. В отделен доклад Human Rights Watch също заяви, че двата израелски удара са били "очевидно умишлено нападение срещу цивилни и следователно военно престъпление", за което отговорните лица трябва да бъдат подведени под отговорност.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на свой ред каза, че е важно израелското разследване на убийствата да бъде прикючено и резултатите да бъдат видени.

Информационната агенция е представила на израелските отбранителни сили констатациите си, че танковите снаряди са били изстреляни от Израел и отправя уточняващи въпроси, включително дали израелските войски са знаели, че стрелят по журналисти. Краткият отговор на международния говорител на израелските войски, подполковник Ричард Хехт, е: "Ние не се целим в журналисти".

В петък израелските военни заявиха, че инцидентът, при който са пострадали Исам Абдалах и колегите му, е станал в активна бойна зона и е предмет на собствено разследване. Без да засяга въпроса за смъртта на Абдала, в изявлението на военните се казва, че същия ден бойци на ливанската "Хизбула" са атакували през границата и израелските сили са открили огън, за да предотвратят предполагаемо въоръжено проникване.

 

М. Л.

Свят