Стотици работещи във в. „Вашингтон пост“ стачкуват за „достойни заплати“

  • 08.12.2023
  • БТА
Стотици работещи във в. "Вашингтон пост" стачкуват за по добро заплащане.

Стотици журналисти и служители на вестник „Вашингтон пост“ стачкуваха вчера, за да бъдат чути от ръководството на престижния американски всекидневник, след година и половина трудни преговори за споразумение по трудовите договори, предаде Франс прес.

Протестиращите скандираха "Искаме достойни заплати" и размахваха плакати с текст "Покажете ни доларите". В акцията пред централата на вестника в центъра на американската столица се включиха десетки хора – служители на изданието и техни поддръжници, информира БТА

Профсъюзът на вестника призова обществеността да не чете „Вашингтон пост“ в четвъртък и осъди липсата на желание у ръководството да „договаря добросъвестно“, което поражда опасения за нови съкращения.

Стачниците прибегнаха до 24-часовото прекъсване на работата след 18 месеца на обсъждане на ново споразумение, свързано по-специално с изискванията за по-високи заплати и дистанционната работа.

„Ние не молим за благотворителност“, обясни журналистката Кейти Метлър, която е и един от профсъюзните лидери, пред АФП. „Не можем отново да излезем на печалба, ако служителите ни напуснат, защото тази институция не увеличава заплатите ни, за да можем да се справяме с инфлацията“, каза Метлър със съжаление.

Според синдиката, който представлява хиляда служители, около 750 от тях участват в еднодневната стачка. Сред тях има както в редакционни служители, така и помощен персонал.

Ръководството на всекидневника, собственост на милиардера и основател на „Амазон“ Джеф Безос, "многократно и незаконно е прекъсвало преговорите по ключови теми, включително за заплати, подкрепа за психичното здраве на служителите и напускане по собствено желание", смята синдикатът.

През октомври, няколко месеца след закриването на неговото неделно списание, „Вашингтон пост" обяви съкращения на персонала с планове за доброволно напускане на 240 души, от общо 2500 служители.

Според временния шеф на вестника Пати Стоунсайфър предишното ръководство е демонстрирало "прекален оптимизъм" по отношение на ситуацията и бъдещето на компанията.

Целта на вестника "остава същата, каквато беше в началото на преговорите: да се постигне споразумение със синдиката, което да отговаря както на нуждите на служителите, така и на бизнеса", обяви ръководството в прессъобщение.

От няколко месеца традиционните американски медии изпитват затруднения в контекста на рязък спад в читателската аудитория в полза на социалните медийни платформи.

Американското обществено радио „Нешънъл паблик рейдио“ (Ен Пи Ар/NPR) обяви през март, че намалява броя на работещите с 10% и премахва четири подкаста.

Стачки имаше също във в. „Ню Йорк Таймс“  и най-голямата вестникарска мрежа в страната Ганет (Gannett), която  издава в. "Ю Ес Ей тудей" (USA Today) и повече от сто местни вестника.

Само през първата половина на 2023 г. медийната индустрия в САЩ загуби повече от 17 500 работни места според доклад на консултантската фирма за човешки ресурси „Чалънджър, Грей и Кристмас“ (Challenger, Gray and Christmas).

През последните две десетилетия в САЩ бяха закрити повече от 2500 вестника, посочва АФП.

М. Л.

Свят