На 12 декември СИЖБ отбелязва 20 г. и връчва наградите в конкурса „Светове и цветове”-2023

  • 07.12.2023
  • СИЖБ/СБЖ

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), което през 2023 г. навърши 20 години от основаването си, ще отбележи този юбилей на 12 декември т. г., едновременно с церемонията по връчване на наградите в Единадесетото издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове”-2023. Конкурсът се провежда ежегодно в памет на отишлите си през 2012 г. журналисти испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

Церемонията ще се състои на 12 декември 2023 г., от 18.30 ч. в зала „Дерида” на ул. „Цар Самуил” 32.

Ще присъстват и ще отправят поздравления посланиците и почетните консули на представените в България испаноезични страни, както и представители на Институт „Сервантес”-София.

В конкурса, който се организира от СИЖБ в партньорство със СБЖ и с Roca-България от 2013 г. насам, се присъждат почетните отличия „Обединители на култури” – на личности и институции, допринесли за сближаването между културите на България и испаноезичния свят. И за тази година вече са определени новите шестима вдъхновяващи „Обединители на култури”, широко известни в обществото ни със съградените от тях с талант и обич културни мостове.

Конкурсът на СИЖБ присъжда и три журналистически награди:

„Светлана Плашокова” – за кореспонденция от и за испаноезичния свят;

„Самуел Франсес” – за професионална и гражданска етика;

„Светове и цветове” – за екология, култура и традиции.

И трите награди се връчват в три категории: „Печатни и онлайн медии”, „Радио”, „Телевизия”.

Също така в рамките на конкурса Roca-България присъжда специална награда за екологична журналистика, разработваща теми за опазване на околната среда и водните ресурси на планетата.

За наградите тази година са номинирани 22-ма журналисти с ярки професионални постижения в работата си през 2023 г.

По номинациите работи петчленно жури в състав: Георги Митов, председател на УС на СИЖБ, Къдринка Къдринова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, член на УС на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, прокурист на Roca-България.

Записът от церемонията по връчването на наградите в миналогодишния Дeсети конкурс „Светове и цветове”-2022 г. е достъпен в YouTube

 

България