Колегата Цвятко Дончев представи книгата си в памет на ген. Петър Илиев

  • 26.11.2023
  • СБЖ/Фейсбук
Книгата в памет на генерала

На вълнуваща премиера във Военния клуб известният журналист и писател, о.з. капитан I ранг Цвятко Дончев представи на 23 ноември своя книга в памет на отишлия си през 2021 г. генерал Петър Илиев, който до кончината си бе председател на Националното сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“. Сега сдружението се оглавява от Цвятко Дончев.

Генерал Петър Илиев е роден на 25 март 1933 г. във видинското село Извор. Бил е началник на политическия отдел на Първа армия. След това е началник на политически отдел на Командването на Сухопътните войски. По-късно е заместник-началник на Главното политическо управление на БНА .

В средата на 80-те години е председател на УС на ПФК ЦСКА (София) на обществени начала. Води отбора на ЦСКА в първия мач срещу Барселона за КНК през 1989 г. В края на 80-те години е бил военно аташе в Москва. До смъртта си през есента 1921 г. бе председател на Националното сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“.

На премиерата на книгата за ген. Петър Илиев във Военния клуб се събраха многобройни участници в сдружението, общественици, състуденти на автора Цвятко Дончев от някогашното Лвовско висше военно политическо училище, журналисти.

"В книгата на Цвятко Дончев „Петър Илиев генерал от армията и живота“ всеки може да намери нещо за себе си", каза на премиерата полковникът от запаса Севастиян Добрев. „Тази книга е за всички нас, които сме служили“, посочи на свой ред контраадмирал от запаса Петър Странчевски.

"С много началници съм работил, но няма друг като толков толерантен и доброжелателен, като генерала," сподели полковник от запаса Димитър Йончев. "Той е от офицерите, които бяха интелектуалният потенциал на армията", припомни генерал-майор д-р Стоимен Стоименов, обрисувайки качествата на ген. Илиев, като политработник.

"След напускането на армията генерал Илиев продължи да работи за България, създавайки „За честта на пагона“", посочи председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Полковник от запаса Кънчо Михов връчи на семейството на ген. Илиев свидетелство за дарение във връзка с приноса му за изграждане на военния паметник в с. Ясеново, Казанлъшко.

Чрез събрани във видеопрезентация снимки, записи и откъси от участия на генерал Илиев в телевизионни предавания полковникът от запаса Аглай Горанов представи неговия живот. 

С развълнувани думи към присъстващите се обърна и сподели своята емоция и Бистра Илиева снаха на ген. Петър Илиев.

Свои спомени за генерал Петър Илиев в книгата са споделили също и генерал-лейтенант от запаса Иван Цеков, капитан I ранг от запаса Валентин Димитров, полковник от запаса Митко Тодоров, проф. Галина Певичарова, полковник от запаса Цветан Димов и др.

Всички, дошли на премиерата, получиха като дар по един екземпляр от книгата – по волята на Бистра Илиева и автора Цвятко Дончев книгата не се продаваше, а подаряваше.

(Снимките са от Фейсбук-профила на Цвятко Дончев)

 
 

© СБЖ