На 1 ноември ще отбележим в СБЖ Деня на Народните будители и Деня на българската журналистика

  • 31.10.2023
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

Съюзът на българските журналисти кани на 1 ноември от 15.00 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ колеги, общественици, гости да отбележим заедно Деня на Народните будители и Деня на българската журналистика. Нека отдадем отново почит към високия пример и светлата памет на нашите Народни будители, хора на будната съвест, чистия морал, острото перо и святото служене на истината – темели и за истинската журналистика, на която продължават да ни учат от вечността Христо Ботев, Йосиф Хербст, Стефан Продев.

Уважаеми колеги и съграждани,

През 2024 г. нашият Съюза на българските журналисти ще отбележи 130-годишнината на организираното журналистическо движение в България. Следвайки заветите на нашите бащи основатели, СБЖ винаги е отстоявал принципите на честната, ангажираната с обществените вълнения и стремежи журналистика, чиито най-ярки представители са били и сред най-дейните духовни будители и водачи на нашия народ.

Дълбока символика, но и естествена логика има във факта, че на една и съща дата – на 1 ноември, отбелязваме едновременно и Деня на Народните будители, и Деня на българската журналистика. Защото много от нашите обичани Народни будители са били и пламенни журналисти и публицисти, водили народа ни със словото си и идеалите си към светлина и свобода.

СБЖ отправя покана към колеги, общественици и гости да отбележим утре заедно Деня на Народните будители и Деня на българската журналистика. Заповядайте на 1 ноември от 15.00 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ, за да поговорим отново за високите примери, които продължават да ни вдъхновяват и напътстват.

Векове наред най-светлите умове на България са вграждали своята духовна извисеност и кристален морал във фундамента на българското национално самосъзнание, в историческата и културна памет на българския народ, в неговата и до днес безпогрешна чувствителност и способност за бързо разпознаване и отхвърляне на всеки обществен фалш, всяка натрапена лъжа и подмяна.

От много поколения носим нашите Народни будители в сърцата и душите си и затова умеем лесно да отсяваме и днешните фарисеи от честните носители на истината. Във времена като сегашните, когато информационната война в света навлиза във все по-трескави фази, българският народ успява да запази своето здравомислие и точни критерии, именно защото има своите непоклатими Народни будители и своето вечно „едно наум” към модерни емисари на едностранчиви доктрини.

Уви, голяма част от медийната ни среда днес е отровена от влияния и зависимости, но нека обществото не се подвежда, че това е лицето на българската журналистика. Не, всъщност в този капан влиза само антижурналистиката. Нашата професия продълржава да е жива и достойна за историята си. Може да са малко, може да са заглушавани, но и днес има честни и неподкупни журналисти, които не се боят да надигат глас срещу всичко изкривено в нашия живот.

Те са и истинските следовници на високия пример и светлата памет на нашите Народни будители, хора на будната съвест, чистия морал, острото перо и святото служене на истината – темели и за истинската журналистика, на която продължават да ни учат от вечността Христо Ботев, Йосиф Хербст, Стефан Продев.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Акценти и позиции