Журналистът Исам Абдала е целенасочено убит от израелските военни, съобщават от „Репортери без граници“

  • 30.10.2023
  • РБГ/ СБЖ / БТА
Убитият оператор на Ройтерс Исам Абдала на своя селфи снимка, която си е направил, докато е отразявал голямото земетресение в Турция тзи година. Снимка: Ройтерс

Журналистът от Ройтерс Исам Абдала, който бе убит на 13 октомври в Южен Ливан, е станал жертва на целенасочен израелски обстрел, смята международната неправителствена организация "Репортери без граници" (РБГ), предаде ДПА.

Журналистическият екип, от който е бил част Абдала, е бил обстрелван на два пъти от посока Израел, като между залповете е имало интервал от няколко секунди, заяви днес организацията, като посочи, че заключенията ѝ са направени въз основа на записи от инцидента, за което веднага ви информира сайтът на СБЖ

Четирима от колегите на убития Абдала бяха ранени при израелския обстрел, припомня още БТА

РБГ подчертава, че не е възможно журналистите да са били сметнати по погрешка за бойци, тъй като преди атаката те са стояли на открито с камерите си в района в продължение на час. Освен това те ясно са се идентифицирали като представители на медиите чрез надписи "Преса", поставени на бронежилетките и каските им, както и на покрива на автомобила им. 

Израелската армия заяви пред ДПА, че разследването по случая все още не е приключило и подчерта, че в деня на инцидента шиитската групировка "Хизбула" е изстреляла противотанкови ракети и други боеприпаси по израелското село Ханита край границата с Ливан. В писмено изявление на израелските Сили за териториална отбрана (ЦАХАЛ) се казва, че военнослужещите са помислили, че има опит за проникване на бойци. При подобни ситуации израелската армия открива стрелба с артилерия и танкове, за да отблъсне нападателите, се казва още в изявлението на ЦАХАЛ. Няколко часа по-късно военните са получили съобщение за ранени журналисти в района. ЦАХАЛ отново предупреждава, че пребиваването в зоните на военните действия е животозастрашаващо. 

 

 

М.Л.