Хакерска атака държи блокиран от 26 октомври насам испанския дигитален вестник "Публико"

  • 28.10.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Вирхиния Перес Алонсо в подкаст, предствящ "Публико" като "единствения вестник с повече жени, отколкото мъже в ръководството"

Популярният с винаги критичната си позиция в защита на обществения интерес испански дигитален вестник "Публико" пострада сериозно от хакерска атака срещу сайта му, заради която той е блокиран от четвъртък, 26 октомври.

"Този четвъртък станахме обект на атака със средствата на информатиката, която удри целия ни новинарски ресурс и челната страница. Откакто съществуваме, постоянно са се опитвали да ни навредят чрез жалби, проверки, дискредитиране... Нашата смелост и независимост ги плаши." Такава бележка вижда читателят върху замръзналата от 26 октомври насам челна страница на "Публико", когато се опита да отвори сайта на изданието.

Разбира се, екипът отправя и апел към своята аудитория в същата бележка: "За да противостоим на това, се нуждаем от твоята подкрепа. На позволявй да заглушат нашата журналистика. Помогни ни да продължим напред". В това каре има и опция да се присъединиш към клуба на приятелите на "Публико", които го подкрепят с посилни парични преводи.

Вестник "Публико" е основан през 2007 г. като издание на журналистически кооператив, което да популяризира леви идеи за обществено развитие. Иницитивата за такъв всекидневник и първоначаният капитал за издаването му идват от тримата "бащи" на начинанието - медийния консултант Тони Касес, журналиста Татсо Бенет и кинопродуцента Хауме Роурес. И тримата са от Барселона. От първите двама са идеите, от третия освен идеи идват и необходимите начални средства.

От 2007 до 2012 г. "Публико" излиза като хартиено издание, но след това по-нататъшното му финансиране в такъв формат става непосилно и той преминава в изцяло дигитален вариант. Дори и така, той успява да задържи своя вярна и обширна аудитория и да бележи по около 4 милиона посещения дневно.

Първят главен редактор, оглавявал "Публико" от 2007 до 2009 г., е известният журналист Игнасио Есколар, който в момента  начело на друг авторитетен испански вестник - "Ел Диарио". Заслуга именно на Есколар е събирането на първоначалния журналистически екип на "Публико", в който той успява да привлече много добри и мотивирани журналисти.

След Есколар "Публико" е ръководен от Феликс Монтейра в продължение на една година, а после главен редактор става Хесус Мараня, също ярко име а испанската журналистика. На Мараня се пада да приключи с хартиеното издание и "Публико" да стане само дигитален. В момента Мараня оглавява друго също авторитетно дигитално издание – "ИнфоЛибре". 

Следващите главни редактори на "Публико" са натрупалият известност като кореспондент из различни "горещи точки" по света Карлос Енрике Байо Фалкон (2012-2016) и Ана Пардо де Вера (2016-2019), изявявала се като медиен съветник на няколко министерства по време на двете правителства начело със социалиста Хосе Луис Родригес Сапатеро.

От 2019 г. насам "Публико" се ръководи от Вирхиния Перес Алонсо, която освен утвърдена журналистка с убедителна траектория и из други медии, е и активна общественичка  - оглавява Платформата за защита на свободата на информация и е първата испаноезична жена, включена в Управителния съвет на американската НПО Международен институт за пресата (IPI). През 2014 г. Вирхиния Перес Алонсо е включена в списъка на стоте най-влиятелни жени в Испания.

От 2013 г. "Публико" развива и свой проект за дигитална телевизия, поддържайки бързо станалото популярно дискусионно предаване "Ла Туерка". Негов също бързо печелещ популярност водещ е младият преподавател в Университета "Комплутенсе" Пабло Иглесиас, който така набира и авторитет за последвалата си политическа кариера.

В началото на 2014 г. Иглесиас и други негови съратници, повечето също преподаватели в "Комплутенсе" и колумнисти в "Публико", създават новата лява партия "Подемос", която бързо печели подкрепа. Още през пролетта на 2014 г. тя праща свои евродепутати в Европарламента, а в края на 2015 г. влиза и в испанския парламент. От 2019-та е част от упрвляващото в Испания коалиционно правителство съвместно със социалистите. Между 2019 и 2021 г. Пабло Иглесиас бе и вицепремиер.

След като през 2021 г. излезе от правителството и се отдръпна от политиката, Иглесиас се върна към активното си журналистическо сътрудничество с "Публико", където периодично води свой подкаст с подбран от него екип.

"Публико" редовно публикува критични материали - и спрямо правителството, и по външнополитически теми. Изданието продължава да е близко до партията "Подемос", която вече се оглавява от Ионе Белара - министърка по социалните въпроси в лявото коалиционно правителство на Испания.

Трудно е да се предположи кой би могъл да стои зад хакерската атака, която държи "Публико" със запушена уста от 26 октомври насам, но недоволните от негови публикации са мнозина. Така например, изданието редовно дава трибуна на коментатори, които критикуват неспирното въоръжаване на Украйна от страна на САЩ и ЕС и настояват за прекратяване на войната и търсене на мирно решение на конфликта там. А откакто е избухнала новата ескалация между Израле и "Хамас" от 7 октомври насам, от автори на "Публико" бяха отпрвени много критики към несъразмерния отговор на Израел на терористичните атаки на "Хамас", както и настоятелни призиви за незабавно спиране на огъня в Газа, съчетани с постоянно изразяване на солидарност с мирното палестинско население. Изданието също така остро критикува правителствената политика на Испания спрямо проблема със Западна Сахара -– линията на Мадрид по тази тема е изработвана от доминиращите в коалицията социалисти, а по-малките партньори "Подемос" и "Обединена левица" не я одобряват. Техният дискурс е изрзяван и от "Публико".