В Световния ден за достоен труд 7 октомври МФЖ настоява: „Младите журналисти заслужават повече!“

  • 07.10.2023
  • ifj.org
Плакатът на МФЖ за днешния Световен ден заа достоен труд

„Качествената информация зависи от достойните условия на труд за всички медийни работници, и младите журналисти не трябва да правят изключение“, заявяваа Международната федерация на журналистите (МФЖ) на 7 октомври, Световния ден за достоен труд. МФЖ стартира глобално проучване за оценка на нуждите на младите медийни работници.

През последните десетилетия несигурните условия на труд, включително лошото заплащане, липсата на договори, голямото натоварване, стресът и несигурността на работното място, помрачиха новинарския сектор. Особено пострадаха младите работници, обръща внимание МФЖ в публикация на сайта си.

Рязко нарастващата инфлация доведе до проблеми, изострени от медийните политики против професионалното съюзяване и от законодателството, ограничаващо правата на свободните професии да се организират. Пораженията и загубата на координирани реакции след пандемията от коронавирус също допринесоха за изолирането на онези, които току-що са се присъединили към професията.

Проучване на Африканския център за медийни постижения показва, че в Уганда, например, около три четвърти от журналистите печелят не повече от 1 милион угандски шилинга (250 евро) на месец.

В Индонезия Алиансът на независимите журналисти (AJI) отчита подобни резултати, като се съобщава, че голям брой журналисти получават възнаграждение съгласно минималната заплата в провинцията на Джакарта за 2023 г. от 4,9 милиона рупии (300 евро) на месец.

В Швейцария проучване от 2023 г. открои нивото на песимизъм относно бъдещето на професията сред младите журналисти, като мнозинството смятат, че е малко вероятно да работят като журналисти през целия си професионален живот.

По целия свят журналисти и медийни работници предприемат стачни действия, за да защитят местните възможности за отразяване на новини (Обединеното кралство), да настояват за повишаване на заплатите (Аржентина, Испания, Египет) и да се борят за достойни условия на труд (Турция, Съединени щати).

В много случаи млади журналисти водят кампаниите. Синдикатите започнаха да оказват подкрепа на младежите в тази влошаваща се работна среда.

В Аржентина Съюзът на пресата в Буенос Айрес (SiPreBA) стартира кампания през август 2023 г. за правата на работниците в пресата, насочена към младите журналисти. Тя е наречена „Caja de herramientas“ ("Каса за инструменти"). Състои се от поредица от видеоклипове, посочващи ежедневните предизвикателства на младите журналисти.

В Азиатско-Тихоокеанския регион МФЖ и нейните филиали проведоха серия от регионални тренировъчни лагери под централната тема „Бъдещата сила“, предназначени да изградят капацитета на млади синдикални лидери и активисти сред тях.

МФЖ иска да чуе мненията на повече млади журналисти и затова кани всички медийни работници под 35 години да участват в нейното проучване (тук). Предлага се на английски, френски и испански език и задава въпроси на журналистите за ежедневните работни предизвикателства и очакванията към синдикатите.

Президентът на МФЖ Доминик Прадалие заявява: „Да станеш журналист днес може да бъде като да скочиш от скала със завързани очи. От жизненоважно значение е синдикатите да осигурят предпазна мрежа, за да се гарантира бъдещето на журналистиката. Младите репортери и фотографи трябва да бъдат овластени да казват истината, да спазват строги етични стандарти и да изкарват средства за приличен живот. От това зависи качеството на информацията. Демокрацията изисква надеждна информация. Нашето проучване е уникална възможност за младите журналисти да изразят мнението си в световен мащаб. Насърчаваме партньорите да го споделят широко, за да увеличат максимално резултатите”.
 

Акценти и позиции