Рупърт Мърдок се оттегля от ръководството на медийните си компании

  • 22.09.2023
  • Fox news
Рупърт Мърдок. Снимка: Fox news

92-годишният медиен магнат Рупърт Мърдок, създател на новинарския канал "Фокс нюз" (Fox News), се оттегля от поста като ръководител на медийните холдинги "Фокс корп" (Fox Corp.) и "Нюз корп" (News Corp.).

"Фокс нюз" под заглавие "Рупърт Мърдок обявява преминаване към нова роля на почетени председател на Fox Corp. и  Fox News" съобщи, че Мърдок ще стане почетен председател на двете компании. Синът му Лаклан Мърдок ще стане председател на "Нюз корп" и ще продължи да бъде главен изпълнителен директор на "Фокс корп".

"Ние сме благодарни, че той ще служи като почетен председател и знаем, че ще продължи да предоставя ценни съвети и на двете компании", каза Лаклан Мърдок.

Освен "Фокс нюз", Мърдок стартира мрежата за излъчване на "Фокс", първата, която успешно оспори доминацията на Голямата тройка на новинарските канали в САЩ –  Ей Би Си (ABC), Си Би Ес (CBS) и Ен Би Си (NBC). Той е собственик и на вестниците "Уолстрийт джърнал"(Wall Street Journal) и "Ню Йорк поуст" (New York Post).

Мърдок е сила в консервативния свят, където "Фокс нюз" оказва дълбоко влияние върху телевизионния ефир и политиката на САЩ от самото си начало през 1996 г.

Мърдок обеща в писмо до служителите, че ще остане ангажиран с "Фокс".

 "Нашите компании са общности и аз ще бъда активен член на нашата общност. Ще гледам нашите предавания с критичен поглед, ще чета нашите вестници и уебсайтове и книги с голям интерес."

Няма информация защо оттеглянето на Рупърт Мърдок идва точно сега. Тази седмицата, авторът и биограф на Мърдок Майкъл Улф издава книга със заглавието "Краят на Фокс нюз", спекулирайки какво ще се случи с мрежата, когато Рупърт Мърдок се оттегли.

 

М.Л.