Киев обяви за руски агент журналист от "Ню Йорк Таймс", написал, че ракетата в Константиновка е била украинска

  • 19.09.2023
  • nytimes.com/unian.net
Томас Гибсън-Неф. Снимка: nytco.com

Украинската информационна агенция УНИАН обвини автора на журналистическо разследване в американския вестник "Ню Йорк Таймс" Томас Гибънс-Неф, че работи за руските интереси, защото според публикуваното на 18 септември разследване ракетата, ударила пазар в град Константиновка на 6 септември и убила 16 души, е била украинска, а не се руска.

В публикацията си, в която твърди, че "Томас Гибсън-Неф нееднократно е забелязван в лансиране на руски наративи", УНИАН се позовава на свой източник "в правоохранителните органи". Отбелязано е още, че американският журналист "систематично подготвя антиукраински материали в "Ню Йорк Таймс", с които се опитва да дискредитира Украйна и нейната армия". Също така е посочено, че ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) досега на два пъти са отнемали акредитацията на Гибсън-Неф за журналистическо отразяване на хода на бойните действия, защото постоянно нарушавал установените правила.

Украинската версия, разпространена още веднага след ракетния удар в Константиновка, е, че ракетата там е била руска. Но излязлото сега разследване на "Ню Йорк Таймс" привежда доказателства, че е била отклонила се ракета на украинската противовъздушна отбрана.

Публикацията привежда запис от охранителна камера, фиксирал, че ракетата идва от украинска страна. А също така са цитирани и твърдения на двама свидетели, че минути преди случилото се в Константиновка украинските военни са изстреляли две ракети земя-въздух към руската фронтова линия от град Дружковка, на 16 километра северозападно от Константиновка. Свидетелите са други репортери на "Ню Йорк Таймс", единият от които записал случайно първото изстрелване. В статията се разказва и за фрагменти на ракетата от място на удара, а от тях личи, че това е ракета 9М38, която се използва от установки "Бук", а не от С-300, както обявиха украинските власти за случая в Константиновка.

"Ню Йорк Таймс" пише също така, че украинските власти са се опитали да попречат на репортерите на вестника да се доберат до мястото на ракетния удар, но те въпреки всичко са успели да се окажат на същото място, да съберат доказателства и да разпитат свидетели.

Автор на журнлистическото разследване в "Ню Йорк Таймс" не е само Томас Гибсън-Неф, а става дума за журналистически екип от общо шестима журналисти. Това са още  Джон Исмей, Хейли Уилис, Малачи Браун, Кристоф Колет и Александър Кардия.

 

Свят