Свободният интернет се самоунищожи, смята германски издател на вестници

  • 19.09.2023
  • newsroom.de
Председателят на Асоциацията на издателите на вестници в Югозападна Германия (VSZV) Валдо Лехари

Председателят на Асоциацията на издателите на вестници в Югозападна Германия (VSZV) Валдо Лехари призова за значително по-строг контрол върху конкуренцията на международните цифрови платформи. Лехари иска разделянето на компании като Гугъл да бъде сериозно разгледано, съобщава newsroom.de, позовавайки се на ДПА.

В Гугъл доминират технологиите и съдържанието. „Това наистина си струва да се разгледа“ - заяви Лехари на годишната среща на VSZV, цитиран от newsroom.de. Международните дигитални платформи като Амазон и Фейсбук и групата Мета са най-големите предизвикателства за традиционните медии.

„Свободният интернет се самоунищожи – категоричен той. - Сега мрежата е в ръцете на няколко големи играчи. Политиците и регулаторите на конкуренцията не правят достатъчно. Федералната служба за картели в Германия разполага с инструменти и може да предприеме повече действия“, настоява издателят.

Лехари беше избран за председател на VZSZ за още един мандат в изборите за борд, както каза управляващият директор на VSZV Холгер Паеслер. Той е на върха от началото на 2001/2002 година. Според информацията целият останал борд на директорите също остава на поста си.