Експерти в ЕП обсъждат дезинформацията на Балканите и противодействието й

  • 19.09.2023
  • БТА
Снимка: ЕПА /архив

Разпространението на дезинформация на Балканите и възможностите за противодействие ще бъде темата на разговор между експерти, който ще се състои днес в Европейския парламент в Брюксел. Домакин на събитието е евродепутатът Андрей Ковачев.

Участниците ще обсъдят пътя на средствата, давани за реклама от международни дружества, които достигат до медии, разпространяващи дезинформация и твърдения в подкрепа на интересите на Русия и срещу ЕС. Ще бъдат направени изводи как ЕС, гражданското общество и въпросните дружества да пренасочат средствата в полза на независимите медии и демокрацията, се посочва в поканата за събитието, информира БТА.

На срещата ще бъде обсъдено изследване, посветено на България и на Сърбия, в което се отбелязва, че у нас по-голямата част средствата за реклама в медиите идват от чуждестранни дружества. Очаква се да бъдат отправени препоръки как търсачките в интернет да обработват резултатите от търсене, когато данните се разпространяват от сайтове с обичайно подвеждащо съдържание.

М. Л.