Известни журналисти ще обучават ученици на творческо писане

  • 19.09.2023
  • БТА

От 21 септември започва регистрацията в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“. Участниците трябва да подготвят и изпратят есе, като крайният срок е 27 септември, съобщават от фондация „Добрият пример“, които организират събитието с финансовата подкрепа на Столичната община.

В конкурса могат да се включат ученици от осми до 12 клас, които се обучават в столични училища, пише БТА. Есетата им трябва да са на тема „Разкажи за София“, а най-добрите 30 ще бъдат избрани за финалисти във форума. След като бъдат избрани, те ще бъдат разпределени на екипи от ментори и ще продължат работата си с тях по изпълнението на следващите творчески задачи.

С учениците ще работят Кристина Баксанова - журналист в „Би Ти Ви медия груп“, Доника Ризова – журналист, медиен и комуникационен експерт, телевизионен и радиоводещ, автор на книги за деца и възрастни, Диана Янкулова – журналист и радиоводещ в Българско национално радио, д-р Иван Вълчанов – преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Симеон Александър от БНТ, победител в Работилница за репортери 2017 г., Васил Койнарев – журналист, лектор, редактор на свободна практика основател на сайта redaktor.bg и отговорен редактор на uspelite.bg.

Текстовете на участниците ще бъдат оценявани от жури, в чийто състав влизат Светослав Иванов, Филипа Иванова, Калина Донкова, Марина Стоименова, доц. Стела Ангова, Емил Спахийски, Неда Василева и др.

Учениците ще се състезават за званието „Посланик на София“ и голямата награда на конкурса –  пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент, предоставена от българския евродепутат Ева Майдел. Тези от финалистите, които желаят да се обучават в комуникационните специалности в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, ще получат и прием без изпит в катедрата. Оценените като най-добри произведения на участниците ще бъдат публикувани на сайта на проекта.

Церемонията по награждаване ще се състои на 26 октомври

 

М. Л.

България