Националната библиотека отбелязва 170-ата годишнина от рождението на д-р Константин Стоилов

  • 18.09.2023
  • БТА
Снимка: Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) отбелязва 170-ата годишнина от рождението на политика д-р Константин Стоилов. Фототипно издание, обединяващо две книги – избрани „Речи“ на държавника и неговата биография, написана от внучката му Ана Трнка-Чипева, ще бъдат представени на 19 септември в библиотеката, съобщават организаторите.

По думите им сборният том представлява поредния принос от страна на потомците към запазване на историческата памет за живота и делото на д-р Стоилов, пише БТА.

Годишнината ще бъде отбелязана и с експозиция с книги и документи.  Изложен е екземпляр на вестник, носещ името на държавника - „Константин Стоилов“. Това е орган на Народната партия в Свищовска околия, който излиза в периода 1905-1907 г. Свидетелство за търговските и дипломатически връзки на България в края на 19-и век е представеният търговски договор между Княжество България и Френската република, подписан от българска страна от д-р К. Стоилов на 23 май (4 юни, нов стил – б.а.) 1897 г. Част от експозицията са още печатарски плаки и печатни коли, които онагледяват етапите при изработката на фототипното издание. 

Д-р Константин Стоилов е български политик и държавник. Два пъти е бил министър-председател на България – през 1887 г. и от 1894 до 1899 г.

Панорама