Списание ЛИК посвещава брой на Невена Коканова и Стефан Данаилов

  • 18.09.2023
  • БТА
  • Мила Едрева
В Пресклуба та БТА във Варна официално се представи броят на сп. ЛИК, посветен на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Снимки Красимир Кръстев/БТА

Следващият брой на списание ЛИК ще бъде посветен на двете големи български звезди Невена Коканова и Стефан Данаилов, каза днес във Варна ръководителят на дирекция ЛИК в БТА доц. Георги Лозанов. Той представи изданието, посветено на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

На представянето, провело се в националния пресклуб на БТА във Варна, гостуваха областният управител на крайморския град Андрияна Андреева, капитанът на научно-изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ Николай Данаилов, режисьорът Бина Харалампиева и актьори, участващи в премиерния за Варненския театър спектакъл „Под игото“, Веселина Михалкова, Богдан Бухалов, Иван Юруков, Стоян Радев, Свилен Стоянов.

Представянето на броя, посветен на Невена Коканова и Стефан Данаилов, ще бъде на 28 септември от 17:30 часа във Фестивалния и конгресен център във Варна, преди закриването на фестивала на българското кино "Златна роза", допълни генералният директор на БТА Кирил Вълчев, съобщава БТА.

Агенцията представя театъра редом с политическите и актуалните теми на деня, защото те до голяма степен също са театър, това е сцена, на която някой се прави на някой друг, допълни доц. Лозанов. Той припомни, че при  възстановяването на списание ЛИК се използва и архивът на БТА, който е един от най-големите в страната. Смисълът на тези издания е да пренасят определени събития и фигури във времето, да стигат те до следващите поколения, посочи доц. Лозанов. По думите му хартията има точно това преимущество - да преминава от ръка на ръка и да пренася през поколенията явленията на българската култура.

Много от нещата, за които правим поредния брой на списанието, са имали своята реализация по време на комунизма, разказа доц. Лозанов. Той уточни, че това не означава да натрапваме миналото на младите хора, а да изобличаваме злото по специфичен начин. Не може всичко да е зло, за да дадем оценка на комунистическото минало, трябва да можем да разграничим проявите на злото от доброто, което се е случило, обясни Лозанов и припомни, че винаги е имало автори, които са творили, независимо от обстоятелствата. Той допълни, че чрез броевете на списание ЛИК се прави опит да се извади този пласт от миналото, който има стойност, да се пренесе през времето културата не непременно от най-прецизната и строга естетическа оценка, а като социално явление и как е успявала да ангажира хората.

За театъра Лозанов коментира, че времето се отнася към него изключително неблагодарно, тъй като всеки спектакъл живее час-два и след това изчезва. В това отношение театърът е в много по-неблагоприятна позиция от киното, но чрез медиите, чрез списание ЛИК, той може да бъде документиран и пренасян във времето, допълни Лозанов. Той изрази позиция, че докато киното веднага създава собствения си блясък, театърът има нужда от медийна грижа.

За международния театрален фестивал „Варненско лято“ Георги Лозанов посочи, че той е явление, появило се веднага след комунизма, в изключително трудно и сложно време. В началото на 90-те години на миналия век се появиха две културни явления – наградите „Аскеер“ и „Варненско лято“, които бяха спонтанен изблик на колегията да се защити, посочи Лозанов и обобщи, че точно тези явления са помогнали да се премине през този труден период и българският театър да върви напред.