В Германия съживяват делото на езиков критик и учител на журналисти чрез искуствен интелект

  • 18.09.2023
  • newsroom.de

По-малко от година след като журналистът и езиков критик в Германия Волф Шнайдер почина на делото му е вдъхнат нов живот чрез изкуствен интелект (ИИ), пише Марк Бартл в newsroom.de.

Организацията „Репортерфабрик“, съживява правилата на легендарния учител по журналистика. „Папата на езика“, както беше известен Волф Шнайдер, е преподавал и формирал поколения журналисти в Германия и Австрия, припомня newsroom.de.

Екип от „Репортерфабрик“, ръководен от редактора на реномирания седмичен вестник „Ди Велт“, а преди това ръководител на отдел в списание "Шпигел" Корд Шнибен, прекара пет месеца в разработването на инструмент, който в бъдеще ще бъде достъпен за всички, които пишат текстове. Наречен е „Волф Шнайдер ИИ“ (Wolf-Schneider АI (WSАI). Основата на този базиран на изкуствен интелект инструмент са правилата за писане на Волф Шнайдер, разработени в много книги и в уроци за „Репортерфабрик“. Шнайдер, основател и дългогодишен директор на училището „Анри Нанен“, почина миналата година на 97-годишна възраст.

Програмата редактира новини, коментари, доклади, есета, писма за кандидатстване, имейли, училищни есета, речи и формулира заглавия и въведения. Потребителите избират според правилата на кой текстов жанр да бъдат редактирани въведените от тях текстове. След това получавате преработения текст, възможните алтернативи, подробна обосновка за корекциите и предложения за допълнителни поправки.

„Волф Шнайдер ИИ“ в момента е в пробна версия. „Репортерфабрик“ предлага на тестови потребители възможността да изпробват инструмента безплатно.

„Репортерфабрик“ иска да допринесе за по-нататъшното обучение на журналистите и да ги направи по-добри в използването на новите цифрови възможности за изследване, разказване на истории и публикуване. Целта е да въведе журналистите в нова връзка с публиката - журналистът също става получател, читателят и зрителят също стават подател. Така може да се създаде редакционна среда в полза на всички – става въпрос за читателите на утрешния ден, за журналистиката на бъдещето.

Свят