Димитър Стоянович от БНТ взе награда на София в раздел "Критика и журналистика"

  • 17.09.2023
  • БТА/segabg.com/debati.bg
Димитър Стоянович, водещ на "КултураБГ" по БНТ

Специалната награда на София за изключителни постижения в областта на културата тази година се присъжда на проф. Кирил Топалов.

Проф. Кирил Топалов е носителят на тазгодишната Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура, съобщава БТА. Отличието му бе връчено на церемония в Софийската градска художествена галерия от кмета на София Йорданка Фандъкова. Там бе традиционната церемония за обявяване на награди и отличия по повод Деня на София 17 септември. „Нашият град има особен дух и той се дължи на неговите творци“, каза столичният кмет на церемонията.

„Нашата столица е не само красив, но и духовен град, с богата история. Един от най-старите европейски градове. Той централен град между Изтока и Запада“, отбеляза проф. Кирил Топалов при приемането на отличието. „София е един благословен от Бога град“, добави той. Проф. Топалов благодари за оказаната му чест и присъдената му награда. 

Кирил Топалов е роден през 1943 г. в София. Професор е по литература в СУ „Св. Климент Охридски“, във френски и гръцки университети. Бил е директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин е на Атина и София. Автор е на научни изследвания, на четири книги с разкази и на 11 романа. Някои от тях са филмирани – „Бъди благословена“, „Не се сърди, Човече“, „Бягай... Обичам те“. Автор е на 19 пиеси, поставяни на български и чуждестранни сцени.

Наградите на Столична община се връчват в Деня на София – 17 септември, на творци и творчески екипи за ярки постижения в областта на културата в няколко категории. Връчва се още специална награда на Столична община и награда на журито.

Ето и наградите по раздели, както ги съобщава debati.bg.

За „Критика и журналистика“ отличието отиде за водещия по БНТ Димитър Стоянович. 
 
Наградата в област „Театър“ отиде при актьора Владимир Пенев. Отличието му връчи заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Проф. д-р Сава Димитров получи наградата в категория „Музика“. Връчи му я Светослав Николов, член на журито.

В областта „Художествена фотография“ наградата бе за Гергана Мудова от фондация „Мусиз“, която я получи от миналогодишния ѝ носител фотографът Иван Шишиев.

В област „Литература“ отличието бе за проф. Божидар Манов, връчено му от Светлозар Желев, член на журито.

Наградата в област „Визуално-пластично изкуство“ бе връчена на Софийската градска художествена галерия, а от името на културната институция я прие Аделина Филева. Наградата връчи общинският съветник Диян Стаматов.

Оркестърът за народна музика на БНР бе отличен с наградата в област „Фолклорни сценични изкуства“. Проф. д-р Георги Петков, член на журито, я връчи на диригента на оркестъра Димитър Христов.

В област „Архитектура и естетизация на градската среда“ отличието получи екип реставратори, участващи в реставрацията на емблематична за София сграда на Българската академия на науките.

С наградата в област „Кино“ бе отличен Иван Павлов за филма „Пролетно равноденствие“. Наградата му връчи Иван Тонев, член на журито.

С наградата в област „Танцово изкуство“ бе отличен Балет „Арабеск“. От името на балетния състав отличието получи Боряна Сечанова, връчено ѝ от директора на Дирекция „Култура“ Биляна Генова.

Наградата на журито бе присъдена на Ицках Финци, отличието му връчи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев връчи отличията "Почетен гражданин на град София" и „Почетен знак на Столична община“ по време на тържествена сесия за Деня на София – 17 септември, пише segabg.com.

С отличията бяха наградени художникът и преподавател проф. Станислав Памукчиев, поетът Георги Константинов, писателят Георги Господинов и президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. „Почетен знак на Столична община“ получиха читалище „Петър Берон“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

При получаване на отличието проф. Станислав Памукчиев заяви, „Винаги съм смятал, че званието „Почетен гражданин на София“ се дава за нещо героично. Трябваше да свикна, че работата на художника е разпозната като героична. Дълбоко вярвам, че ако изкуството и културата осъществят своите цели и функции да облагородяват и вдигат духа, то нашата полза (тези, които правят култура), може да се върне в социума. И тогава няма да заставаме и скърцаме със зъби един срещу друг, да седим в разделението … Изкуството се връща в полезрението на обществения разговор.“

Писателят Георги Константинов подчерта, че повече от 60 негови книги са сътворени в София. „Роден съм в Плевен, но моето творчество е сътворено в София. Затова се чувствам истински гражданин на София. София е моето творческо вдъхновение.“, каза също Константинов.

Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър заяви, че е „Очарована от забележителната промяна на София – появата на работещ частен сектор, изграждането на модерен градски транспорт, красивите паркове и активни граждани, обединени от желанието си да подобряват живота на общността“. Тя подчерта, че в продължение на 15 години от създаването фондация „Америка за България“ създадохме безценни партньорства, най-яркият пример е „Музейко“, който дарихме на децата на България. Фондацията е подкрепяла културни проекти, които днес са част от Културния календар на града. Тази чест е признание за трайния дух на партньорството, който определя работата на Фондацията към този динамичен град. Повече от 7 години имам привилегията да наричам София свой дом и вярвам, че градът наистина „Расте, но не старее“.

Надежда Захариева благодари за отличието на Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 година“ и лично на г-жа Фандъкова за признанието, с което сме удостоени. София е нашият град, в който даже и да не сме родени по-голямата част от нашия съзнателен живот минава в него и затова София е нашият град. Нека не забравяме, че името му означава мъдрост, а мъдростта е родила трите дъщери Вяра, Надежда и Любов. Надявам се, че всички вие се чувствате като деца на мъдростта и вярвате в себе си. Това пожелавам и на следващите съветници, подчерта също Надежда Захаиева.

Преводачът Анжела Родел посочи, че „За мен София е дом. В романа „Времеубежище“ София играе много главна роля, тя е като главен герой, виждаме всички места, които обичаме – Докторската градина, Борисовата градина, Клуба на архитектите. Това е доказателство, колко е важна София за Георги Господинов като творческа личност. Софиянци ценят литературата, културата и това, което правим. Много хора стояха с часове на опашки, за да получат автограф от Георги Господинов и това показва отношението към книгите, както Георги Господинов казва „четящият човек е красив“ и това означава, че софиянецът е много хубав човек.“

 

 

 

 

 

България