Хасково е домакин на АРТКРАФТ ФЕСТ

  • 17.09.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Фотографката Ирис Ан Сигурдардотир от Исландия представи в Хасково снимки, вдъхновени от цветовете и ритмите на българските кукери. Фотосите й са подредени в изложба , наречена „Североюг“.

Опитах се да открия общите черти на нашите различни държави, каза авторката, в чиято родина има много легенди за елфи, феи, скрити хора и духове. Снимки в експозицията показват и хасковските фотографи Славян Костов и Павел Илиев , посетили далечна Исландия.

Изложбата е част от фестивала АРТКРАФТ ФЕСТ, организиран от сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ в партньорство с Драматично-кукления театър “Иван Димов” , Община Хасково и организацията North Consulting в Исландия. Подкрепата идва от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.Идеята е да се подобри достъпът до изкуства и култура.

Фестивалът превърна знакови места в Хасково в сцена на творчество и изяви. Организиран бе конкурс за репродуциране на творба от фонда на художествената галерия „Атанас Шаренков“. В Градската градина открита сцена събра деца и младежи. Творчески работилници демонстрираха как се везат български шевици, как се плъсти вълна и се тъче на малък стан. Посетелите пробваха да правят текстилни декорации, глинени изделия, свещи и сапуни, сладки изкушения от здравословни продукти.

Предстои премиера на спектакъл и изложба от конкурс за театрален плакат.

Дейностите по проекта ще продължат до април догодина.

 

Панорама