Памет за Фучик, свобода за Асандж, призоваха журналисти на среща-дискусия в СБЖ

  • 08.09.2023
  • СБЖ
Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодороваа откри срещата-дискусия "Да спасим честната журналистика!" Снимка: Мони Франсес

8 септември – Денят на международната солидарност на журналистите, както и навършилите се същия ден 80 години от убийството на чешкия журналист и анатифашист Юлиус Фучик, бяха темата на състоялата се днес в СБЖ среща-дискусия „Да защитим честната журналистика!”

Журналисти и общественици се събраха днес в СБЖ на организираната от Съюза среща-дискусия „Да защитим честната журналистика!”. Събитието бе по повод отбелязвания на 8 септември Ден на международната солидарност на журналистите.

Този ден е обявен през 1958 г. от Международната организация на журналистите в памет на екзекутирания от нацистите точно на 8 септември 1943 г. чешки журналист и антифашист Юлиус Фучик, написал в килията си на смъртник своята легендарна книга „Репортаж, писан с примка на шията”. Книгата завършва със станалите също емблематични думи: „Хора, обичах ви, бдете!”

Откривайки срещата-дискусия днес, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова напомни, че Съюзът неизменно и ежегодно отразява 8 септември, отдавайки почит към паметта на Фучик и следвайки неговите хуманни послания. Тодорова подчерта, че в конфронтационни времена като днешните, когато свободата на мисълта, на изразяването и на словото, както и журналистическите права, са под заплаха, солидарността в цялото общество е особено потребна, за да се защити с общи усилия както честната журналистика, така и самата демокрация.

Председателката на УС на СБЖ изтъкна още, че Съюзът винаги се е обявявал против всякакви преследвания на журналисти, където и да е по света, и за гарантиране на правата им, за чието погазване, уви, има много примери в различни държави. И именно чрез журналистическа солидарност трябва да им се дава отпор.

Отговорният редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова припомни биографията на Юлиус Фучик и още подробности около личността му.

(Текстът за него публикуваме отделно по-долу).

Къдринова също така отбеляза, че съвременният най-драстичен случай за преследване заради разкрита истина е на рзобличителя от Уикилийкс” Джулиан Асандж. Тя разказа актуални подробности около развитието на обжалванията за решението на британското правосъдие Асандж да бъде екстрадиран в САЩ, където го заплашват 175 г. затвор.

Къдринова също така обърна внимание на случая с репортера с испанско и руско гражданство Пабло Гонсалес, който от година и половина е в затвор в Полша под предварителен арест, без да му е насрочен процес и без да са представени доказателства за предявеното му обвинение, че е шпионирал за Русия.

Снежана Тодорова прочете предварително подготвен текст на апел за незабавното освобождаване на Джулиан Асандж и предложи да бъде подписан от всеки желаещ сред присъстващите на събитието. Апелът, в който се изтъква, че разправата с Асандж е демонстративно сплашване на цялата световна журналистика и посегателство срещу демокрацията, ще бъде предаден на посолството на Обединеното кралство в България.

(Текстът на документа публикуваме отделно по-долу).

Апелът бе подписан от всички присъстващи, сред които бяха журналисти като Велислава Дърева, Петър Волгин, Емил Розов, Васил В. Сотиров, Владимир Дворецки и други, както и представители на обществени организации. Там бе и председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, който отправи специален поздрав към организаторите на възпоменанието за антифашиста Фучик.

Внимание привлече изказването на Велислава Дърева, която каза, че пише обширен материал за Фучик и затова е препрочела неговия „Репортаж, писан с примха на шията”, оставайки отново разтърсена от книгата.

Тя запозна присъстваащите с малко известни факти около съдията – отявлен нацист, назначен от Хитлер – който издава смъртната присъда на Фучи; както и около палача, касапин по професия, който е екзекутирал общо 7000 антифашиста, наред с чешкия журналист.

Дърева коментира и днешните неласкави към честната журналистика времена, задавайки въпроса: а има ли въобще безчестна журналистика? И сама отговори, че такава не може да има, защото ако е безчестна, това въобще не е журналистика.

Според Дърева днес се разиграва „вакханалия на многопосочната цензура”, която варира „от кръчмарската максима, че който плаща, той поръчва музиката, до т. нар. змийски фондове”.

Велислава спомена свое участие във вчерашно радиопрадеване, водено от присъстващия и на срещата-дискусия Петър Волгин, в което също е станало дума за състоянието на журналистиката и за силите, опитващи се да заглушат честните журналистически гласове. Според Дърева тези сили страдат от „истиофобия” – непоносимост към истината. А за свободата на словото тя каза, че всеки и всекдневно трябва да я носи и да води битки за нея, за д я има.

Васил В. Сотиров сподели мнението си, че изчезващите от улиците ни паметни плочи на антифашисти са опасен симптом заа изтриване на паметта, за обезпаметяване особено на младите хори, за превръщането на забравящото уроците на миналото общество в удобна за манипулиране невежа маса.

Къдринка Къдринова отново взе думата, за да сподели тревогата си от изчезващата способност да се води разумен и взаимноуажителен диалог по спорни теми между различно мислещи граждани, включително и журналисти. Мнозинството спорове днес са зредени с все повече агресия, език на омразата и нетърпимост към опонента, което е опасно и за журналистиката, и за обществото, и за демокрацията. „Нека върнем и в професията и в живота известната максима, че може да не сме съгласни с някого, но трябва да сме готови на всичко, за да отстоим правото му да казва свободно какво мисли. Ако загърбим този принцип, тръгваме да се търкаляме към бездната,” каза Къдринова.

Присъстващите си припомниха и още един от заветите на Юлиус Фучик в неговата предсмъртна книга: „Задължението да бъдеш човек няма да свърши заедно със сегашната война и за да го изпълниш, ти е необходимо героично сърце, докато всички хора не станат хора...”

В края на срещата-дискусия Снежана Тодорова отправи специални поздрави към най-малкия ѝ участник – бебето Никола, наречено така от родителите си в чест на големия поет антифашист Никола Вапцаров. Майката – поетесата Габриела Панова, и бащата – историкът Александър Николов, бяха довели и малкия си син, за да участва цялото семейство в обсъждането на темата, пряко свързана с естествения човешки стремеж за мирно бъдеще и хуманен свят.

..................................................................

Кой беше Юлиус Фучик и защо написа „Хора, обичах ви, бдете!”

Къдринка Къдринова

„За едно моля онези, които ще преживеят днешното време: не забравяйте! Не забравяйте нито добрите, нито лошите. Търпеливо събирайте свидетелствата за онези, които паднаха и за себе си, и за вас.”

Това са думи от легендарната книга „Репортаж, писан с примка на шията” на чешкия журналист и антифашист Юлиус Фучик, която той написва в нацистки затвор, докато чака екзекуцията си. Тя е извършена на 8 септември 1943 г. в берлинския затвор „Пльотцензее”.

През 1945 г. книгата на Фучик е отпечатана в Чехословакия, а след това е преведена на над 70 езика. Като разтърсващо свидетелство за фашисткото варварство и за силата на опълчилия се срещу него човешки дух, „Репортаж, писан с примка на шията” носи на автора си през 1950 г. посмъртно присъдената му Международна награда за мир. Думите, с които завършва книгата – „Хора, обичах ви, бдете!” – стават емблематични в цял свят.

В памет на Фучик през 1958 г. Международната организация на журналистите обявява деня на гибелта му – 8 септември – за Международен ден на журналистическата солидарност.

В годините до 1989-та името и историята на Юлиус Фучик бяха широко известни из всички страни на тогавашния соцлагер. Днес сред младите поколения за него се знае малко или дори нищо. А той заслужава да го помним.

Роден е на 23 февруари 1903 г. в Прага, която по онова време още е на територията на тогавашната Австро-Унгария. Кръстен е на чичо си – известен за времето си композитор, с чийто „Марш на гладиаторите”, свирен и до днес, се откриват всички циркови представления.

Невръстният Юлиус още 15-годишен влиза в младежка социалдемократическа организация, а на 18 г. става комунист. Чете много, пише и сам. Като първокурсник по философия в Пражкия университет вече е редактор на комунистическия вестник „Руде право” („Червено право”) и на списанието „Творба”.

В началото на 30-те години пътува из СССР в продължение на около две години, като опознава особено добре средноазиатските съветски републики Узбекистан и Киргизия. Недалеч от киргизската столица, която по онова време се казва Фрунзе (в чест на героя от Гражданската война в Русия Михаил Фрунзе), а днес е Бишкек, се намира кооперативно стопанство, основано от установили се там чехи. Опитът на тяхната комуна събужда интереса на Фучик и той пише репортажи за тях.

След завръщането си от СССР публикува книга, в която описва впечатленията си, под заглавието „Страната, в която утрешният ден вече е вчерашен”. Той е възхитен от темповете на съветската индустриализация и модернизация, от мащабното строителство и социалните придобивки за работниците и селяните.

Десетилетия по-късно ще го критикуват, че не е писал нищо за политическите процеси и репресиите на Сталин, но лесните съждения от разстоянието на времето никога не отчитат, че когато си потопен в страстите на съвремието си, няма как да виждаш и да знаеш всичко, което ще се разбере чак след години.

През 1934 г. – вече след идването на нацистите на власт – Фучик посещава и Германия, по-специално Бавария. Оттам също пише репортажи, но впечатленията му са много негативни. Нацистката идеология го ужасява и той нарича индоктринирането на масите с нея „най-лоша разновидност на империализма”.

Публикациите му дразнят чехословашките власти, нарочват го за „подривен елемент” и се готвят да го арестуват. За да избегне това, Фучик пак заминава за СССР. Връща се през 1938 г., вече след Мюнхенската конференция, която де факто подарява Чехословакия на Хитлер.

Фучик първоначално решава да не се набива на очи и се изнася от Прага, отива да живее на село, жени се за своята отдавнашна любима Августа Кодечирева. Но продължава да поддържа връзка със своите другари антифашисти и комунисти. След избухването на Втората световна война преминава в нелегалност и отново се прехвърля в Прага, където продължава да издава „Руде право” и „Творба” и да зове от страниците им за борба с нацистката окупация. От 1941 ж. Фучик е член на ЦК на Чехословашката комунистическа партия и изпълнява също организационни задачи в съпротивителното движение.

Гестапо го арестува по информация на доносник през април 1942 г. До юни 1943 г. го държат в чешкия затвор „Панкрац”, където нацистите хвърлят всички заловени антифашисти. И не просто го държат, а постоянно го изтезават и разпитват, за да издаде други участници в съпротивата.

Ето как самият Фучик описва това в книгата си: „”Кои други освен теб влизат в Централния комитет? Къде са ви радиопредавателите? Печатниците? Говори! Говори! Говори!” Сега вече мога по-хладнокръвно да броя ударите. Болят ме само изпохапаните устни, нищо друго вече не усещам. „Събуйте го!” Болката в стъпалата още не е претръпнала. Това го усещам. Пет, шест, седем… Пръчката сякаш прониква до самия мозък. Два часа. Прага спи… „Говори! Говори!” Прокарвам език по венците, мъча се да преброя колко зъба са ми избили. Не успявам. Дванайсет, петнайсет, седемнайсет? Не, толкова са гестаповците, които ме разпитват. Някои очевидно вече са изморени. А смъртта още се бави”.

В същия този пражки затвор „Панкрац”, където е бил и Фучик, между 5 април 1943 г. и 26 април 1945 г. нацистите са гилотинирали 1075 антифашисти.

За Фучик е предвидено бесило. Но преди да се стигне до това са разпитите и изтезанията. Месеци наред.

Сред този кошмар обаче за затворника журналист проблесва и ненадеен късмет. Един от надзирателите – Адолф Колински – се оказва свързан с нелегалната антифашистка съпротива. Всеки ден той носи в килията на Фучик чисти листа и молив, а вечерта изнася написаното. Така се ражда „Репортаж, писан с примка на шията”. Последната страница е от 9 юни 1943 г. – един ден преди Фучик да бъде прехвърлен в Берлин, в затвор „Пльотцензее”, където на 8 септември с.г. ще се изпъли смъртната му присъда.

Фучик е имал слънчев, жизнерадостен характер. Бил е голям оптимист. До последно е вярвал, че Червената армия може да успее да надвие Третия райх преди да го убият. И макар това да не се осъществява, така и не се усъмнява нито за миг, че победата над фашизма е неизбежна.

В протоколите, регистрирали разпитите му, може да се прочете ето това: „Нима не разбираш? Всичко е свършено. Вие загубихте. Свършени сте. – Загубих само аз. – Ти още ли вярваш в комунистическата победа? – Разбира се. – Той още вярва? Още вярва в победата на Русия? – пита на немски шефът на разпитващите. – Разбира се, друг изход е невъзможен – отговаря Фучик”.

А в книгата си е записал: „Задължението да бъдеш човек няма да свърши заедно със сегашната война и за да го изпълниш, ти е необходимо героично сърце, докато всички хора не станат хора.”

Силно е вярвал и в това – че всички хора един ден ще станат хора. Че за това умира.

Не е и подозирал, че в родната му Чехословакия след „кадифената революция” през 1989 г. ще се намерят различен вид хора, които ще се постараят да омърсят името му и паметта за него с разпространяване на грозни измислици. Ще пускат слухове, че не бил никакъв герой, а всъщност е сътрудничил на Гестапо и бил предал другарите си. Също – че не бил написал никаква книга в затвора, а тя била измислена от други след смъртта му. Самата му смърт дори също е оспорвана – твърди се, че не бил убит, а избягал след войната заедно с други нацисти и се установил в Боливия.

На фона на тази истерия е демонтиран и паметникът на Фучик в Прага. През 1991 г. обаче чешкият журналист Ян Йелинек основава Сдружение в памет на Юлиус Фучик и си поставя за цел да извади на бял свят всички документи около личността на легендарния антифашист. През 1994 г. с тази задача професионално се заема група независими историци начело с Франтишек Яначек, които най-подробно проучват всички запазени архиви на Гестапо по случая. Провежда се дори експертиза в специализиран институт по криминология, за да се удостовери дали наистина е на Фучик почеркът от ръкописа на книгата му.

Всичко съвпада. Потвърдени са всички широко известни факти от съдбата на героя. Нещо повече – открити са непроучвани по-рано протоколи на Гестапо, от които личи, че при разпитите Фучик всъщност се е опитвал да води заблуждаваща мъчителите си игра, като е отклонявал вниманието им във фалшива посока, когато те са напипвали следа към негови другари. Така е успял да прикрие и спаси много хора.

През 2013 г. паметникът на Юлиус Фучик в Прага е възстановен с усилията на сдружението в негова памет. Но е поставен не на старото му място в центъра на града, а недалеч от Олшанското гробище, където са погребани червеноармейците, загинали при освобождаването на Чехословакия от нацизма.

„Хора, обичах ви, бдете!”

Още звучи актуално…

.............................................

 

До Посолството на Обединеното кралство в Република България

До Министерството на външните работи на Република България

До Международната федерация на журналистите

До Европейската федерация на журналистите

 

Свобода за Джулиан Асандж!

Апел от участниците в срещата-дискусия „Да защитим честната журналистика!”, състояла се на 8 септември 2023 г., Деня на международната солидарност на журналистите, в Съюза на българските журналисти в София, България

 

Ние, участниците в срещата-дискусия „Да защитим честната журналистика!”, състояла се на 8 септември 2023 г., Деня на международната солидарност на журналистите, в Съюза на българските журналисти в София, България, отправяме настоятелен апел към официалните власти и компетентните органи в Обединеното кралство да предприемат необходимите действия за незабавното освобождаване на създателя на платформата „Уикилийкс” Джулиан Асандж от лондонския затвор „Белмарш” и за отмяна на решението за неговото екстрадиране в САЩ.

Присъединяваме нашите гласове към искането на милиони граждани по света демонстративната разправа с Асандж незабавно да бъде прекратена. Посегателството срещу него е посегателство срещу всички журналисти и срещу базисното демократично право на обществото да бъде информирано. Наказват го за онова, което е същността на журналистическата мисия, а и на самата демокрация – да няма премълчани нарушения и престъпления, да се изважда истината на показ. Щом съдят Асандж за това, че е разгласил информация за военни престъпления, която е от висок обществен интерес, значи към всички журналисти по света се отправя показна заплаха да не си позволяват нищо подобно. Всява се страх и се запушва устата на честната, независима и критична журналистика. Открито се преследва целта обществото да е държано в неведение за онова, което „силните на деня” не желаят да се разгласява. Това е откровено убийство на свободата на словото, свободата на информиране, свободния достъп до информация и по същество на самата демокрация.

Ето защо защитата на Асандж днес е защита и на демокрацията!

Алармираме и за още един опасен за правата на всички граждани по света прецедент в казуса с Асандж – опита да бъде наложена като универсална, трансгранична, юрисдикцията на една държава, в случая САЩ. Без значение коя е държавата, такъв прецедент не бива да се допуска. Ако това бъде утвърдено сега с екстрадиция на Асандж, вече всяка друга страна ще може да претендира да налага и своята юрисдикция като универсална за съдебни преследвания в други държави. Резулттът ще е смазващ особено за разследващата журналистика и за всякакви опити да се разкриват престъпления и злоупотреби с власт, извършени от военни сили, служби за сигурност и други овластени институции. Обединеното кралство не бива да става съучастник в подобна страховита разправа с демокрацията.

Само незабавното освобождаване на Джулиан Асандж може да даде позитивен сигнал на обществата по света, които държат да живеят в демокрация.

Освободете Асандж!!!

 

София, 08.09.2023

 

 

Акценти и позиции