Среща-дискусия „Да защитим честната журналистика!” в СБЖ на 8 септември

  • 04.09.2023
  • СБЖ

Събитието е по повод Деня на международната солидарност на журналистите и 80-годишнината от убийството на журналиста антифашист Юлиус Фучик.

На 8 септември – Деня на международната солидарност на журналистите, Съюзът на българските журналисти кани на среща-дискусия под надслова „Да защитим честната журналистика!”.

Събитието ще се състои на 8 септември от 11.00 ч. в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев” 4, в залата на етаж 3.

Денят на международната солидарност на журналистите се чества за първи път през 1958 година по решение на Международната организация на журналистите (МОЖ) в памет на чешкия журналист и антифашист Юлиус Фучик, екзекутиран от нацистите на 8 сетпември 1943 г. В затвора той написва своята станала легендарна книга „Репортаж, писан с примка на шията”, която завършва  със също превърналите се в емблематични думи: „Хора, обичах ви, бдете!”

През 2023 г. се навършват 80 години от гибелта на Юлиус Фучик, а апелът от финала на книгата му звучи все по-актуално.

На срещата-дискусия в СБЖ „Да защитим честната журналистика!” ще разговаряме за съдбата и мисията на нашата професия днес, защо и у нас, и по света тя губи престиж и смелост, как да отстоим нейното достойнство. Отново ще надигнем глас в защита на Джулиан Асандж, разправата с когото е удар по свободното слово и правата на журналистите по цял свят.

 

Акценти и позиции