Кой е Кристофър Стийл, на когото bTV дава думата като на експерт по случая с тримата българи в Лондон

  • 16.08.2023
  • Фейсбук
  • Елена Кодинова
Кристофър Стийл

Известната журналистка Елена Кодинова призовава: "Внимавайте на какви източници вярвате". Тя припомня в своя публикация на Фейсбук профила си скандалите от 2016 г. и по-късно около "Досиетата Стийл" на същия Кристофър Стийл. Те са в основата на обвиненията срещу за "руска връзка" на бившия американски президент Доналд Тръмп. Но впоследствие се оказва, че единственият източник на тази информация е лъгал и е бил във връзка с пиар на съперничката на Тръмп за президентския пост Хилари Кринтън.

Ето какво написа известната журналистка Елена Кодинова на профила си във Фейсбук:

Силно намирисва скандалчето за заловените във Великобритания българи, които шпионират в полза на Русия, но като видях кой "експерт" ползват bTV по въпроса, всичко ми стана ясно. Става въпрос за Кристофър Стийл, авторът на прочутите "Досиета Стийл". Та кой е той:
 
През 2016 г. преди избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, се появиха така наречените "Досиета Стийл". Това бе доклад от 35 страници, изготвен от бившия началник на руското бюро на МИ6 Кристофър Стийл, който от години има частна разузнавателна фирма. В него се съдържа сурова информация, почиваща на свидетелски показания на неназован източник.
 
Според този източник руските служби са обработвали Тръмп от 5 години, лично президентът на Русия - Владимир Путин, се е заел да подпомага кампанията на милиардера, руснаците имат обилно количество компромати срещу кандидата на републиканците, включващи заснети перверзии с проститутки.
 
Историята излезе във всички големи и сериозни медии по света, сатиричните предавания правеха скеч след скеч за "златните душове" на Тръмп, но въпреки това той влезе в Белия дом.
 
През януари 2017 г. с въпросният неназован източник се свърза ФБР и срещу обещание за имунитет от наказателно преследване той разказа и пред тях всичко, описано в "Досиетата Стийл". Федералните агенти с половин уста изразиха съмнение в твърденията му. Но всички си казаха - е, Тръмп е вече на власт, прикрива скандала. Медиите продължиха възторжено да описват фактите от доклада, сатириците - да правят скечове, социалните медии се заливаха от мемета и подигравки.
 
Когато Тръмп вече не бе на власт, правната комисия на Сената на САЩ пусна резюме от техния разпит на този въпросен единствен източник, без да съобщава името му. Медиите успяха да разкрият самоличността му - родения в Русия и живеещ понастоящем в САЩ адвокат Игор Данченко. Той заяви, че се страхува за живота си след осветяването. След това бе арестуван и обвинен, че е излъгал ФБР, а също така е скрил, че е бил в близки отношения с неназован пиар, работел за кандидата на демократите за президент през 2016 г. - Хилари Клинтън.
 
Когато съобщи новината за ареста на Данченко, "Уошингтън Пост" дори написа бележка под линия, че тази информация хвърля нова светлина върху "Досиетата Стийл" и отразяването им на страниците на изданието. Засега това е единственото извинение от влиятелна медия по случая. В българските медии за това почти не се пише. Но пък когато излязоха "Досиетата Стийл", имаше множество пространни коментари и анализи в либералната преса, изпълнени с възхищение от начина, по който бе изобличен Тръмп.
 
Та това е "експертът", който сега громи българските шпиони в полза на Русия - абсолютен, разобличен вече в западната преса митоман. Внимавайте на какви източници вярвате.
 
 
Гласът на журналистите