В СБЖ бе основан Българо-китайски медиен център

  • 29.06.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Н. Пр. Андрей Техов, Снежана Тодорова, Тян Юхун и Н. Пр. Дун Сяодзюн край табелата на Българо-китайския медиен център. Снимка: Къдринка Къдринова

На 29 юни в СБЖ се състоя тържествено подписване на меморандум между Съюза на българските журналисти и Общокитайската асоциация на журналистите (ОКАЖ), с който бе учреден Българо-китайски медиен център.

Седалището на центъра ще е в Международния дом на журналистите (МДЖ) край Варна, но церемонията по учредяването му се проведе в софийската централа на СБЖ, за да се улесни присъствието на повече журналисти и медии.

Събитието уважиха като почетни гости и посланиците на двете страни – Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на КНР в София, и новоназначеният български посланик в Пекин Н. Пр. Андрей Техов.

Специално за подписването на меморандума у нас пристигна делегация на Общокитайската асоциация на журналистите (ОКАЖ), която вчера гостува в МДЖ край Варна, днес участва в церемонията в СБЖ, а утре вече заминава от страната ни.

Ръководител на делегацията на китайските колеги е Тян Юхун, изпълнителен секретар на ОКАЖ. В нея влизат още Юен Дзижун, зам.-ръководител на международиния отдел на вестник „Женмин жибао” („Народен всекидневник”); г-жа Джоу Хундзюн, изпълнителен зам.-директор на агенция Синхуа; г-жа Ся Фанлейн, ръководител на българската секция в Радио Китай за чужбина към Китайската медийна група; Су Жунцай, зам.-главен редактор на Медийната група Шенжен; г-жа Уан Лин, ръководител на Европейския отдел в департамент „Международно сътрудничество” в ОКАЖ.

Гости на събитието в СБЖ бяха и представители на китайската провинция Шандун, известна наред с много други свои постижения, също така и с отглеждането на рози. Нейни пратеници у нас са Сун Уенли, ръководител на пресцентъра на провинциалното правителство на Шандун, и Уан Лайюн, отговарящ за пресцентъра в община Дзинан, където розовата индустрия е особено силно развита.

Тези двама гости представиха и първата конкретна съвместна инициатива, която се подема от Българо-китайския медиен център под надслова „Среща с розите”. Тя включва провеждането на конкурс между участници от България и Китай за фотографски и видеоматериали на тема „Историята на розите”. Като „подгряване” за конкурса, на церемонията днес в СБЖ бе представена и фотоизложба за розите.

Емоционално начало на днешното събитие в СБЖ даде с изпълненията си на орфееви песни облечената в извезана с български шевици рокля певица Добрина-Радостина.

Водеща на програмата бе журналистката и член на УС на СБЖ Павлета Давидова, която отправи първите приветствени думи към гостите и припомни дългата 40-годишна история на ползотворното и непрестанно развиващо се сътрудничство между СБЖ и ОКАЖ. Тя даде думата на председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която приветства посланиците на Китай и на България и представи делегацията на ОКАЖ и пратениците на Шандун.

След това бе излъчено видеоприветствие от посланик и специален представител на КНР во въпросите на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа г-жа Дзян Ю. Тя изрази голямото си задоволство да се присъедини към вълнуващия момент с подписвнето на меморандума за създаване на Българо-китайски медиен център и отправи поздравления към всички участници в церемонията.

Г-жа Дзян Ю отбеляза още: „Старатирането на сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа през 2012 г. отвори нова страница в приятелството и сътрудничеството между Китай и България и другите страни от ЦИЕ.” Тя изтъкна българския принос в този процес, като подчерта положителната роля на медийния обмен и партньорство за насърчаване на взаимното разбирателство и приятелство между нашите народи.

„ОКАЖ и СБЖ поддържаха тясно и приятелско сътрудничество помежду си през годините. Така днешното откриване на Българо-китайския медиен център е заслужен резултат,” посочи г-жа Дзян Ю.  И добави: „Щастлива съм да съобщя за проведените срещи и обмен между официалните говорители на външните министерства на нашите срани и за осъществени посещения на журналисти от Централна и Източна Европа в Китай. През 2023 г. от февруари до юни с подкрепата на китайското МВнР 10 журналисти от 9 страни на ЦИЕ, една от които е България, бяха първите участници в дейността на Пресцентъра Китай-ЦИЕ. Гостуващите журналисти направиха задълбочени интервюта в Китай. ОКАЖ също успешно организира в град Цанджоу кръгла маса за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ”.

В заключение г-жа Дзян Ю изрази увереност, че журналистите ще превърнат новооткрития Българо-китайски медиен център в полезна платформа за обмен и сътрудничество, за допринасяне към взаимното разбирателство и приятелство между нашите два народа.

С приветствени думи към участниците се обърна Н. Пр. Дун Сяодзюн, който отправи поздравленията си за откриването на Българо-китайския медиен център. Той подчерта, че медийният обмен играе важна роля в развитието на българо-китайското сътрудничество и приятелство, в разбирането ни един за друг.

Посланикът припомни, че тази година се навършват 10 години от старта на инициативата „Един пояс, един път”, механизмът на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ навлиза във второто си десетилетие, а догодина ще отбележим 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между нашите две държави, чието взимноизгодно сътрудничество се развива плодотворно и дава важни резултати.

В този контекст посланикът даде висока оценка и на откриването на Българо-китайския медиен център, който ще предостави нови възможности за обмен и сътрудничество, ще се превърне във важна платформа за омбен на информация и познания за общото развитие. Н. Пр. Дун Сяодзюн изрази надежда, че чрез този механизъм журналистите от двете страни ще могат да разгръщат медийния обмен чрез размяна на посещения, провеждане на форуми и семинари, организиране на обучения и т. н., а медиите ще изградят мост на дружбата и ще способстват за по-доброто разбирателство.

Слово произнесе и ръководителят на делегацията на ОКАЖ Тян Юхун. Приветствайки всички участници в събитието, той подчерта, че инициативата за Българо-китайски медиен център „се радва на силната подкрепа" от страна на механизма за сътрудничество между Китай и държавите от ЦИЕ и от страна на китайското посолство в София.

Тян Юхун също припомни, че от 40 години се развиват успешно сътрудничество и искрени приятелски отношения между ОКАЖ и СБЖ. Той отбеляза още, че СБЖ е един от главните основатели на платформата за медийно сътрудничество между Китай и ЦИЕ, а създаването на Българо-китайски медиен център поставя началото и на официален механизъм за разгръщането на това сътрудничество, за още по-активен журналистически обмен. Гостът подчерта, че чрез центъра ОКАЖ и СБЖ ще работят съвместно за провеждане на медийни семинари, изложби, обучения и т. н., ще подобряват комуникацията между журналистите, ще привличат към такова сътрудничество и други колеги от ЦИЕ.

Тян Юхун заостри вниманието към стартиращия също днес първи съвместен проект в рамките на Българо-китайския медиен център – „Среща с розите” или „Историята на розите”, насочен към видео и фотозаснемане. Той е спонсориран от ОКАЖ, СБЖ и пресцентъра на провинциалното правителство на Шандун, Китайското бюро за чужди езици и от община Дзинан. Проектът е отворен за хора от Китай, България и други страни, като целта му е да представи красотата и културната харизма на розите.

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова на свой ред отново приветства всички гости с „дорбе дошли” в СБЖ и подчерта, че за Съюза е чест да посрещне делегацята на ОКАЖ за подписване на меморандума за създаване на Българо-китайски медиен център в МДЖ-Варна.

Припомняйки 40-годишното успешно сътруднчество между двете организации, тя сподели и личните си впечатления на свидетел, как двустранните връзки с всяка изминала година са се развивали по възходяща линия и никога не са прекъсвали. Те се градят в духа и традициите на добрите отношения между нашите страни и народи. СБЖ високо цени сътрудничеството между журналистическите организации в рамките на инициативата „Един пояс, един път”, регламентирано със спорзумение от 2018 г.

Снежана Тодорова изтъкна: „Обсъжданията и размяната на мнения в София и Варна, както и инициативите, предвидени в меморандума за създаването на Българо-китайски медиен център в МДЖ-Варна, са надеждна основа за бъдещо успешно раазвитие на сътрудничеството между журналистическите организации. Ще се активизира обменът между медии и журналисти, предвижда се разширяване на двустранните и многостранните изяви, организиране на журналистически семинари, обучения, изложби. Журнлистиката  призвана да служи на обществото и изразявам своята убеденост, че високите резултати на нашата бъдеща дейност ще са в интересна народите на България и КНР.”

Председателката на УС н СБЖ изрази специална благодарност на Н. Пр. Дун Сяодзюн за съдействието и подкрепата в усилията за създаване на Българо-китайски медиен център. Тя благодари и на ОКАЖ, на пресцентъра на правителството в провинция Шандун, на Китайското бюро за чужди езици и на община Дзинан за първя съвместен проект на Българо-китайския медиен център – конкурса за фотографиране и видеозаснемане на красотата на розата, отглеждана с много любов и в нашата Долина на розите в Казанлък, и в провинция Шанден в Китай.

Последва официалното подписване на меморандума за учредявнето на Българо-китайски медиен център. Документът бе подписан в два екземпляра – на български и на китайски – от председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова и от ръководителя на делегацията на ОКАЖ и изпълнителен секретар на ОКАЖ Тян Юхун.

След това двамата тържествено откриха и специално изработена табела на Българо-китайския медиен център, която ще бъде поставена на сградата на МДЖ-Варна.

Ръководителите на двете журналистически организации се снимаха край табелата, като редом до тях застанаха и посланиците на двете страни – Техни Превъзходителства Дун Сяодзюн и Андрей Техов.

Церемонията обаче не свърши с това, а продължи с обръщения на гостите от провинция Шандун. Пръв към аудиторията се обърна Сун Уенли, ръководител на пресцентъра на провинциалното правителство на Шандун. Той изрази радостта си, че е в България – страната на розите, и че присъства на стартирането на Българо-китайския медиен център, съпътствано от предстяване на изложбата „Среща с розите” и от обявяването на видео-фото-конкурса „Историята на розите”.

Гостът разказа подробности за провинция Шандун, разположена по протежение на източното крайбрежие на Китай, със земна и морска площ от близо 160 000 кв. км. Тя се възпрема като „едно от най-изначалните места на китайската цивилизация и родно място на конфуцианската култура”. В същата провинция се издига планината Таншан, а Жълтата река точно тук се влива в морето.

През 2022 г. БВП на Шандун е надхвърлил 1,3 трилиона долара, което поставя провинцията на трето място в Китай по този показател. Изграждането на зелена, нисковъглеродна и висококачествена „пилотна зона за развитие” е допринесло за бързия напредък на провинцията.

Припомняйки значението на розата като „символ на трудолюбието и мъдростта на хората” и в България, и в Китай, Сун Уенли отбеляза, че „розите са носители на общите културни вярвания и естетически интереси” на нашите два народа. Той изтъкна: „Световното развитие налага тенденцията за високо оценяване на културния обмен, на взаимното обучение, на красотата и хармонията. Нека използвме цветята като средство за насърчаване н сътрудничеството в множество области и непрекъснато да създаваме възможности за развитие и иновации. Чрез изкуството ще обединим кубтурни символи, ще демонстрираме уникалния културен чар и ще допрнесем за дейностите от инициативата „Един пояс, един път” – като общ път на развитие и просперитет”. В заключение гостът покани всички присъстващи да посетят Шандун и лично „да изпитат чара на гостоприемството” на тази китйска провинция.

Сун Уенли подари на СБЖ внушителна по размери красива рисунка от Шандун, изобразяваща рози.

След това бе излъчен кратък филм за провинция Шандун, за неговия централен град Дзинан и за отглежданите в община Пинин рози. Филмът анонсира също и конкурса „Историята на розите”.

Изказване направи и Уан Лайюн, отговарящ за пресцентъра в Дзинан. Той разказа за розите, отглеждани в община Пинин, която е смятана за „столица на розата” в Китай, подобно на нашия Казанлък. Розовите насаждения там заемат около 40 000 декара, а производството на розов цвят надхърля 20 000 тона годишно. Това е една трета от производството на розов цвят в цял Китай. От пининските рози се произвеждат над 130 вида продукти за медицината, химическата индустия, хранително-вкусовата промишленост. Стойността на запазената марка на пининските рози се оценява на 3 милиарда юана.

Култивацията на пининските рози е започнала още преди 1300 години, по времето на династията Тан, посочи още Уан Лайюн. Днес пининските рози притежават специални характеристики, като огромни размери и яркост на цветовете, силен аромат, голяма кичестост. От пиниската роза днес се произвеждат алкохолни напитки с международни награди. Тя е смятана за „цвете на жизнеността”, а нейните ценни биоактивни съставки подпомагат имунитета, кръвообръщението красотата и тена.

Розовта индустрия, която носи добри доходи, е смятана за приоритетна в Шандун, и е сред водещите 10 в граад Дзинан, където всеки месец май се провежда специализирано изложение, добави гостът. Той също покани присъстващите да посетят община Пинин и пожела успех на проекта „Среща с розата”.

Стартът на този проект бе даден със срязването на лента с такъв надпис, специално донесена от пратениците от провинция Шандун. Лентата бе срязана от ръководителите на двете журналистически организации, от двамата посланици и от Сун Уенли.

На финала бе вдигната наздравица за успеха на Българо-китайския медиен център и на проекта „Среща с розите”.

На събитието присъстваха представители на много български медии.

 

Акценти и позиции