ЕФЖ алармира: Правителствата в ЕС искат да разрешат шпионирането на журналисти

  • 22.06.2023
  • europeanjournalists.org

Държавите-членки на ЕС демонстрират опасно незачитане на принципите за свобода на медиите, като изразяван желание да разрешат шпионирането на журналисти и техните източници на неясни основания за „национална сигурност“, алармира Европейската федерация на журанлистите (ЕФЖ).

Европейската федерация на журналистите (EФЖ) категорично отхвърля позицията на Съвета на ЕС относно Европейския акт за свободата на медиите (EMFA) и осъжда удара върху свободата на медиите, изтъквайки, че подобно законодателство би изложило журналистите и техните източници на още по-голям риск, посочва ЕФЖ в позиция, публикувана на нейния сайт.

Съветът на ЕС постигна на 21 юни 2023 г. споразумение относно така необходимия Европейски акт за свобода на медиите, законодателен акт, предложен от Европейската комисия на 16 септември 2022 г. с намерението да въведе гаранции срещу политическа намеса, медийна концентрация и да защити журналистите и техните източници срещу наблюдение.

Оттогава EФЖ се застъпва за силно и ефективно регулиране в отговор на многобройните заплахи за свободата на медиите в ЕС. По-рано този месец обаче Франция въведе ново изключение от общата забрана за разполагане на шпионски софтуер срещу журналисти. В него се казва, че разпоредбите за ефективна защита на журналистическите източници „не засягат отговорността на държавите-членки за опазване на националната сигурност“.

EФЖ настоява, че подобно изключение всъщност би превърнало замисляната първоначално защита в куха, лишена от същност и съдържание фраза. Това предложение също така пренебрегва важната съдебна практика на Съда на Европейския съюз (СЕС), която ясно показва, че обикновената цел за защита на националната сигурност не може да направи правото на ЕС неприложимо и не освобождава държавите-членки от задълженията им да спазват нормите на правова държава.

EФЖ категорично се противопоставя на това изключение, което противоречи на самата цел на законодателството и би отворило вратата за всякакви злоупотреби.

„Обезпокоени сме от опасните вратички в позицията на Съвета, което показва незачитане на принципите на свободата на медиите. Изключението за националната сигурност в член 4 относно защитата на източниците и защитата от технологии за наблюдение е удар върху свободата на медиите. Това би изложило на още по-голям риск журналистите и освен това създава смразяващ ефект върху подателите на сигнали и други източници. Твърде добре знаем как се злоупотребява със защитата на националната сигурност, за да се оправдаят нарушенията на свободата на медиите. Този акт (EMFA) трябваше да генерира доверие. Страните членки генерират недоверие“. Така реагира директорът на EФЖ Ренате Шрьодер.

EФЖ разчита на Европейския парламент да бъде в състояние да направи вярната преценка по време на тристранните преговори и да спаси това, което е заложено на карта: доверието на журналистите в институциите на ЕС и в Европейския закон за свободата на медиите, който трябва да е достоен за това име.
 

Гласът на журналистите