Кирил Вълчев: Дезинформацията трябва да се бори с повече информация, а не с цензура

  • 12.06.2023
  • БТА
Кирил Вълчев по врме на изказването си. Снимка: БТА

Дезинформацията трябва да се бори с повече информация, а не с цензура. Това каза днес генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев по време на конференцията „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“. Организатор на събитието е Икономическият и социален съвет съвместно с Европейския икономически и социален съвет.

Гражданите трябва да се противопоставят на дезинформацията - не държавата, не държавни институции, коментира Вълчев, цитиран от БТА. Генералният директор на БТА разказа, че още през 443 г. пр. Хр. в Древния Рим е била създадена такава институция – цензор. Той първоначално трябвало да отговаря за воденето на отчетността за собственост, за данъци, докато постепенно му вменили задължението за надзор на нравите, допълни Кирил Вълчев.

По думите му ние не трябва да приличаме на тези, които отричаме. „Доста е тъжно в една вечер в новините да чуеш последователно новина, че е безобразно спирането на медии в Русия и веднага след това - новина как са спрени руски медии в Европа“, каза Вълчев.

Генералният директор на БТА коментира, че интернетът може да бъде прекъснат, мобилни  приложения могат да спрени, а медии – забранени. „Може да налагаш санкции за кратко или за дълго време, но от историята знаем, че никога това не е завинаги“, посочи Кирил Вълчев. Според него, информацията трябва да бъде свободнодостъпна и без ограничения. Единственият начин да се борим срещу лъжите е с повече информация, добави той.

Кирил Вълчев даде пример с БТА, която, по думите му, се опитва да осигури максимално много информация от всички глобални агенции. Той повдигна въпроса за разпространението на информации от агенцията ТАСС.

„Направих си труда да проверя какво показва статистиката, откакто БТА е със свободен достъп, а това е от края на миналата зима  до първото тримесечие на тази година. Всички информации от всички източници за БТА са 210 438. 1633 са с източник ТАСС. Тоест, 0,8 процента, или от 500 информации, четири са от ТАСС. И не, аз няма да се съглася и този източник да бъде спрян“, каза Вълчев. Той допълни, че ТАСС  е единственият официален източник на информация за това какво се случва в Русия. Поради тази причина част от тези цитирания са през Ройтерс, Асошиейтед прес, Франс прес, ДПА и т.н., коментира още генералният директор на БТА.

Кирил Вълчев посочи, че ние трябва да изберем дали искаме да знаем какво мислят тези, с които не сме съгласни, или ще предпочетем да се скрием зад борба с дезинформацията, да си заровим главата в земята и да не знаем. 

„Опитваме се да осигурим максимално източници на информация от национални агенции. И то, всекидневно. Към меморандумите, които по принцип се подписват и в които се предвиждаше осигуряване на пълен достъп до информация за размяна на новини, сега прибавихме още нещо. Всеки ден с нашите партньори си разменяме по една новина, избрана от потока информация“, разказа Кирил Вълчев.

Той коментира, че осъзнава, че част от тази информация може да бъде пропаганда или дезинформация. „Но лъжата също е факт и ние не трябва да крием този факт. Напротив, ако някой лъже, е добре всички да знаем, че лъже“, каза Вълчев. 

Той посочи и че БТА се опитва да осигури информация от максимално много кореспонденти в региона, в който България има най-голям интерес – Балканите. Кореспонденти агенцията има в Република Северна Македония, Румъния, Турция, разказа Вълчев. Той допълни, че плановете са скоро репортери да пишат за БТА и от Сърбия и Гърция. Национален пресклуб на агенцията предстои да бъде открит до седмици и в Одеса в Украйна. 

Според генералният директор на БТА, сред начините за борба с дезинформацията е и наличието на информация от повече сфери, които носят просвета – култура, образование, наука, специализирана икономическа информация. Такава сфера, каквато отсъства и БТА се опитва да запълни, е познанието за българите по света чрез специализираната рубрика „БГ свят“, каза Кирил Вълчев.

Повече информация за бекграунда и контекста също е способ за противопоставяне на дезинформацията, смята той. Според него това отсъства не само в българските медии. Кирил Вълчев посочи, че начинът, по който медиите могат да помогнат на хората да се ориентират сред океана от информация, е като свързват нещата, като припомнят как е започнало нещо, как е продължило и в какъв контекст се разгръща.

Истинският начин да помогнем за противопоставяне на дезинформацията е като подпомагаме традиционните медии, каза директорът на БТА. Според него обществата на свободните народи трябва да предпочитат журналиста пред инфлуенсъра и да насърчават отговорната журналистика. Това означава да подпомагаме редакционната отговорност, посочи той.

Кирил Вълчев коментира, че най-важното в борбата с дезинформацията е не ограничаването на източниците, а знанието за това кой е източникът.

 

Гласът на журналистите