СЕМ няма да обжалва решението на съда за избора на генерален директор на БНТ

  • 08.06.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Стопкадър от платформата ZOOM, по която се излъчваше на живо и днешното заседание на СЕМ. Снимка: Майя Любомирска.

Съветът за електронни медии(СЕМ) взе единодушно решение – с пет гласа „За“ - да не обжалва решението на Административният съд София-област(АССО), което отмени като незаконосъобразно решението на регулатора от юни миналата година за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

Редовното заседание на СЕМ беше предавано по традиция онлайн чрез платформата ZOOM.

Днешното решение беше взето след обсъждане и изказвания както на председателят на регулатора Соня Момчилова, така и на членове, които не споделят някои части от решението на съда. Като прецениха, че евентуално обжалване на решението на АССО от 30 май т.г. ще отсрочи още повече във времето избора на генерален директор на БНТ, медийните надзорници решиха да не обжалват, защото това не е от полза нито за БНТ, нито за обществото.

Решението на съда влиза в сила, след като изтече 14-дневният срок за обжалване. Тогава свое заседание медийният регулатор трябва да изпълни предписанията на АССО, като гласува отново кандидатурата на всеки един от осемте претенденти за поста, но всеки един от членовете на СЕМ трябва задължително да гласува със „За“ или „Против“. Съдът е преценил, че надзорниците нямат право да гласуват „Въздържал се“. И че предстоящото им решение трябва да бъде мотивирано.

Да припомним, че при конкурса от 2022 г. за избор на генерален директор на БНТ членове на СЕМ гласуваха с „Въздържал се“. Това е се случвало досега и при избори за шефове на на БНТ. Тъкмо това припомни днес на редовното заседание и председателят на регулатора Соня Момчилова. Тя обаче беше категорична, че е против по-нататъшни съдебни процедури. Симона Велева, която е и юрист, също заяви, че вижда противоречия в решението на АССО, но е против обжалване. В подкрепа на това предложение гласуваха още Пролет Велкова, Габриела Наплатанова и Галина Георгиева.

Специално за сайта на СБЖ Соня Момчилова каза, че независимо, че тя е „един от най-големите и сериозни критици на Емил Кошлуков“ не приема част от доводите на съда. „Сигурна съм, че нямя нищо по-нормално от това да гласуваш по съвест и за прецениш, че не трябва да пипаш нещо, които в момента работи“, каза още Момчилова. 

Както вече писа сайтът на СБЖ освен Емил Кошлуков и Ирина Величкова, в миналогодишния конкурс участваха още спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ и също бивш спортен журналист Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова. Нито един от тях обаче не получи поне три гласа от петимата членове на съвета, в резултат на което Кошлуков продължи да управлява обществената медия