От 95 г. Аржентина чества на всеки 7 юни свой национален Ден на журналиста

  • 08.06.2023
  • lanacion.com.ar
Първият брой на „La Gazeta de Buenos Ayres” и главният му редактор Мариано Морено

Вчерашният ден – 7 юни, за 95-ти път бе отбелязан от аржентинците като Ден на журналиста. Каква е предисторията на това честване?

Празникът е въведен с решение на Първия национален конгрес на журналистите, състоял се в Кордоба преди 95 години – през 1938 г. Датата е избрана, защото на 7 юни 1810 г. започва да излиза „La Gazeta de Buenos Ayres” („Вестникът на Буенос Айрес”) – първата медия, основана в началото на етапа на независимоста на страната, припомня в своя публикация аржентинският в. „Ла Насион”.

Решението да започне издаването на „La Gazeta de Buenos Ayres” е взето на 1 юни 1810 г., седмица след далата старт на аржентинската независимост Майска революция, от първия правителствен съвет.

Вестникът е седмичен и първият му брой излиза на 7 юни 1810 г. В неговата уводна статия е посочено: „Хората имат право да знаят какво е поведението на техните представители”. Пояснява се, че иименно това е мисията на изданието – да следи не само представляващите народа лица „да се справят добре”, но и „никога да не могат да правят лоши неща”.

Ръководител на вестника става Мариано Морено, който заедно с Хуан Хосе Пасо е секретар на първия правителствен съвет. В своите публукации Морено неизменно настоява за прозрачност в управлението.

Вестник „La Gazeta de Buenos Ayres” излиза 11 години – до 1821 г., като става трибуна на много изявени дейци за независимостта на Аржентина. В този период излизат и редица други издания със същата насоченост, като „El Censor”, „El Independiente”, „El Grito del Sud”, „Prensa Argentina” и „Mártir o Libre”. От 1823 г. започва да излиза „La Gaceta Mercantil” („Търговски вестник”), смятан за продължител на „La Gazeta de Buenos Ayres” и използван като официално издание.

Освен 7 юни като свой национален Ден на журналиста, Аржентина отбелязва и Международния ден на журналистическата солидарност 8 септември, обявен в памет на екзекутирания от нацистите чешки журналист и антифашист Юлиус Фучик, посочва в. „Ла Насион”.

 

Свят