ЕФЖ приветства решение на Конституционния съд в Словения за RTV SLO

  • 07.06.2023
  • europeanjournalists.org
Логото на RTV SLO

Със свое решение от 29 май Конституционният съд на Словения отпуши блокираното досега прилагане на измененията в Закона за RTV SLO, приети от новото коалиционно правителство през юли 2022 г. и след това одобрени чрез референдум през ноември.

След решението на словенския Конституционен съд да одобри приемането на измененията в закона за RTV SLO (Радиотелевизия Словения), Европейската федерация на журналистите (EФЖ) и нейните партньори от Бърза реакция за свободата на медиите (MFRR) обявиха подкрепата си за текущите усилия за деполитизиране на обществения оператор, пише на сайта си ЕФЖ.

"Нашите организации вярват, че това решение предлага необходимите условия за RTV SLO най-накрая да отмени превземането на телевизионния оператор от предишното правителство, да възстанови своята редакционна независимост и да изпълнява мисията си за обществена услуга без политическа намеса и институционална дестабилизация," подчерта публикацията на ЕФЖ.

Реформата, на която сега Конституционният съд дава ход, преструктурира управлението на RTV SLO от двата настоящи управителни съвета в единен орган за вземане на решения от 17 членове. Назначенията в този нов Съвет на RTV вече ще се правят от представители на гражданското общество и служители на RTV SLO, а не от Народното събрание. След това този орган ще назначи четиричленен съвет, който да управлява телевизионния оператор.

ЕФЖ и партньорските ѝ организации още през ноември 2022 г. декларираха, че тези промени представляват принципно преразглеждане на остаряло законодателство. Ако всичко замислено бъде приложено правилно, то би трябвало да позволи деполитизирането на телевизионния оператор и да ограничи способността на което и да е правителство да използва своето парламентарно мнозинство, за да се намесва в управлението на RTV SLO.

Тези институционални гаранции се забавиха. Междувременно телевизионният оператор изпадна в период на нестабилност и сега е обхванат от криза с персонала, сериозни финансови предизвикателства, вътрешни разделения и рязко падащо обществено доверие.

Натрепаните през годините проблеми бяха изострени по време на предишното правителство, което се опита да упражни по-голям контрол върху новинарските програми и назначи политически съюзници в управлението, с пагубни последици за свободата на медиите.

Въпреки че възстановяването на доверието и зрителската аудитория, изгубени през последните години, и увеличаването на професионализма няма да бъдат лесни задачи, прилагането на новия закон предлага повратна точка в съвременната история на RTV SLO и създава правната рамка, в която да се направи това, сочи ЕФЖ. Новото ръководство, когато бъде назначено, ще поеме голямат отговорност да наблюдава как ще се развива положителната промяна и да възстанови доверието.

Приоритет трябва да бъде намирането на устойчив финансов модел за финансиране на работата на телевизионния оператор, повторно наемане на следващо поколение журналисти и осигуряване на гладко функциониране на редакционните екипи и редакциите. Исканията на онези синдикални служители на RTV SLO, които продължават стачката си, настоявайки за редакционна автономия и по-добри условия на труд, трябва да бъдат уредени. Необходим е период на стабилност, за да се позволи такъв преход и програма за възстановяване, пише още ЕФЖ.

В публикацията на ЕФЖ се отправя призив към изпълняващия длъжността генерален директор да работи по конструктивен начин с новия съвет, тъй като той започва процеса по назначаване на ново ръководство. Апелира се също към всички страни да спазват решението на съда и да създадат благоприятен политически климат за стабилизирането на RTV SLO.

По повод протестите пред централата на телевизионния оператор в Любляна миналата седмица, по време на които персоналът на RTV SLO беше словесно малтретиран и възпрепятстван, ЕФЖ и партньорите ѝ призовават настоящото ръководство да преразгледа протоколите за сигурност, за да гарантира безопасността на всички журналисти и медийни работници.

В публикацията се посочва в заключение: "Нашите организации подновяват подкрепата си за свободното, независимо и професионално обществено радиоразпръскване в Словения и застават до всички онези, които продължават да работят за тази демократична ценност." Подписалите са Международният институт по пресата (IPI), Неограничена медийна свобода (FPU), Европейската федерация на журналистите (EФЖ), Article 19, OBC Transeuropa (OBCT).

Свят