Прокуратурата се самосезира за отправени заплахи към журналиста Стоян Тончев

  • 06.06.2023
  • Прокуратура на Република България/ БТА /
Стоян Тончев. Снимка: Архив

Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира по публикация в електронен сайт за отправени заплахи към журналист. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В прессъобщението на Прокуратурата , цитирано от БТА, пише, че Прокуратурата на Република България намира за недопустимо отправянето на заплахи и натиск към журналисти. Свободата на словото е висша ценност в демократичните общества, а защитата на медийния плурализъм е обект на мониторинг от страна на Европейската комисия по линия на Механизма за върховенство на правото в ЕС.

Става дума за бургаския журналист Стоян Тончев, информира „24 часа“.  От няколко години той твърди, че е жертва на натиск. Като собственик на сайта Либерта.БГ се е обръщал и към президента Румен Радев със сигнал, че му готвят полицейска завера, за да бъда арестуван. По думите му жена е била склонявана да пусне сигнал срещу него.

"Г-н Президент, пише Ви Стоян Тончев, журналистът от Поморие. Имам нужда от Вашата помощ и бърза реакция. Обади ми се колега от национална телевизия, за да ме уведоми, че срещу мен се подготвя полицейска завера на местно ниво, за да бъда арестуван. Каза ми още, че жена е била склонявана да пусне сигнал срещу мен, за да ме изкарат обществено опасен, но тя е отказала. Моля Ви да проверите тази информация и да не ме изоставяте! Благодаря!", пише Тончев преди 2 години.

Той е получавал наградата на СБЖ за млад журналист. Автор е и на "Биволъ". По сигнали от граждани за проявена агресия в неадекватно състояние през 2020 г. бе насилствено прибран в центъра за психично здраве в Бургас.

Помориецът се прочу още през 2016 г., когато бе нападнат и бит на път за дома си. Тончев сам разпространи свои снимки от болницата със следи от побоя по лицето си. Двамата обвинени за нападението обаче бяха оправдани.

М.Л.