Главният редактор на “Българика“ Евгени Веселинов получи наградата на Фондация „Българска памет“

  • 06.06.2023
  • БТА
Евгени Веселинов на осемнадесета Световна среща на българските медии в Казанлък. Снимка: БТА

Главният редактор на изданието “Българика“ в Чикаго Евгени Веселинов получи годишната награда на Фондация „Българска памет". Отличието му беше връчено лично от председателя на фондацията Милен Врабевски по време на специална церемония в София.

Веселинов е създател на първото печатно издание на български език и на първото родно училище на Западния бряг, припомня БТА.

“За мен е чест да връча годишната награда на Фондация “Българска Памет“ за 2022 на един наистина заслужил българин, който от години прославя българската култура отвъд граница. Г-н Евгени Веселинов е пример за успял българин в чужбина и съм много щастлив, че имаме съмишленици в негово лице. Неговите приоритети съвпадат с тези на Фондация “Българска Памет“, именно в частта с разпространяването на българската култура, родолюбивото възпитание на младите и помощта на хора в нужда с една единствена цел – да подобрява средата на живот“, каза българският бизнесмен, филантроп и меценат Милен Врабевски по време на церемонията.

“Вълнението е голямо. Това ми е първата награда. Голям ден е за мен, голям празник. Аз тази година имам юбилей – ставам на 60 години, навършват се и 20 години от създаването на българската медия и 15 години от създаването на българското училище на Западния бряг в САЩ. Много съм щастлив и горд, че точно тази фондация ми дава наградата, защото ми съвпада посоката с това, което прави д-р Милен Врабевски“, сподели специално за рубриката БГ Свят на БТА Веселинов минути след като получи грамота и скулптора на цар Симеон Велики, създадена от Красимир Ангелов. 

Евгени Веселинов сподели още, че престоят му в България ще продължи още близо една седмица, след това се връща в Съединените американски щати.

“Връщам се и продължавам. Аз няма да спирам. Мен това ме крепи. Всеки човек различни неща го зареждат в живота, мен ме зарежда това, което правя за българското - за децата, за образованието, за културата и много държа да се знаят нещата, да не се забравят никога, защото в чужбина това нещо, ако не се напомня, няма как да остане“, допълни Евгени Веселинов за БТА. 

От 2000 година Евгени Веселинов живее в САЩ, където работи като професионален фотограф на свободна практика и за агенции, маркетинг и продажби за компании, мениджър на недвижими имоти. 

През 2003 година Евгени създава първото печатно издание на български език на Западния бряг в Съединените щати - вестник "Обзор" в Лос Анджелис, Калифорния. Медията преминава онлайн през 2009, като уебсайт BulgariCA.

Евгени Веселинов e доайен на българските медии в чужбина, в чиито световни срещи, организирани от БТА, участва от 18 години. 

През 2008 година Веселинов създава първото българско училище на Западния бряг - "Иван Вазов", и публичната фондация "Булгарика" (BulgariCA) с предмет на дейност „Разпространение и обучение на българската култура и писменост в САЩ” с нестопанска цел и дарителска дейност. Регистрацията е направена в Щата Калифорния с код 501(c)(3). Името е съкратено от “Българи в Калифорния” (BULGARICA - BULGARians In CАlifornia).

"Журналистът", както го наричат, организира и подкрепя десетки инициативи и събития в Ел Ей и помага българи в Съединените американски щати. 

През 2005 г. организира първите консулски дни в Ел Ей и съдейства за първите Парламентарните избори за 40-ото Народно събрание. Организира първите емигрантски футболни мачове.   

Роден е на 23 декември 1963 г. в София. Учи в 51-во основно училище и в 66-та гимназия. В армията служи в най-елитната част на ПВО и ВВС. Получава магистърски дипломи за инженер в МГИ със специалност "Автоматизация на производството" и "Математика и приложно програмиране" в МЕИ София. Успява да завърши и "Журналистика" и "Международни икономически отношения" (МИО).

Работи в Централен институт за изчислителна техника, американския концерн Даймонд България, за частни фирми и успешно развива и собствен бизнес. Работи в спортните секции на медии и снима професионално. 

Д-р Милен Врабевски е учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Собственик и директор е на „Comac Medical“ – научноизследователска организация в областта на клиничната медицина с научни проекти в над 30 държави на три континента. Собственик е на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“, включващ три филиала на Частна детска градина „Росица“, Частно училище „Цар Симеон Велики“, Частна гимназия по природни науки и предприемачество „Асен Йорданов“ и Център за обучение „Цар Симеон Велики“.

 

 

М.Л.

България