Имат ли машините с изкуствен интелект право на свобода на словото?

  • 05.06.2023
  • novini247.com

Европейската комисия настоява за ясни правила за прилагането на изкуствения интелект.

Имат ли машините с изкуствен интелект право на независимост на словото? Отговорът на Европейската комисия е НЕ, пише novini247.com. Брюксел нстоява софтуерните компании и платформите, които употребяват изкуствен интелект, да слагат етикети на наличието на съдържание, създдено по този метод, и да гарантират, че машините няма да бъдат употребявани за разпространение на дезинформация. Европейската комисия апелира за въвеждането на незабавни ограничения, с цел ИИ да не се превърне в заплаха за демокрацията и обществата.

Опасенията на Брюксел са, че всеобщото нахлуване на ИИ в живота може да се употребява за изкривяване на обстоятелствата и разпространение на подправени съобщения и изображения. Затова потребителите би трябвало да знаят дали дъдържанието e създдено от хора или от машини. ЕК призовава платформите, които употребяват ИИ, незабавно да започнат слагат съответни обозначаващи етикети.

“Компаниите, които употребяват изкуствен интелект в своите услуги, като "Бинг" на Майкрософт и "Бард" на Google би трябвало да обезпечат гаранции, че тези услуги няма да се употребяват от злонамерени хора, които да генерират подправени съобщения. Компаниите, които имат услуги, разпространяващи съдържание, създадено от ИИ, би трябвало да разработят и технологии за ясното му отбелязване и различаване от потребителите. Нашата съществена задача е да пазим свободата на словото, само че когато става дума за продуктите на ИИ, аз не виждам никакво основание машините да имат право на независимост на словото”, зяви Вера Йоурова - зам.-председателка на Европейската комисия, отговаряща за европейските ценности.

44 са софтуерните компании, измежду тях и огромните интернет платформи, които са подписали Кодекса на Европейския съюз за битка с дезинформацията. Към тези компании е ориентирано и настояването на Брюксел за въвеждане на ясни правила. Засега Кодексът няма задължителен характер. Но неговите постулати залягат и в новияевропейски Закон за цифровите услуги, който влиза в действие в края на август.

 

 

 

 

Свят