Арестуваха известния сръбски журналист Бошко Савкович заради транспарант с обесена кукла на Вучич

  • 05.06.2023
  • bgonair.bg/БТА/БГНЕС
Многохиляден протест в Белград. Снимка:ЕПА

Известният сръбски журналист и публицист Бошко Савкович е бил арестуван около обяд на 4 юни в апартамента си в Белград, тъй като е носил транспарант с кукла на "обесения президент Александър Вучич" по време на поредния протест "Сърбия срещу насилието" в сръбската столица.

Според дъщерята на Савкович, Емилия, четирима мъже са се появили на вратата на дома им без заповед за арест и без да се представят. Те са отвели незаконно журналиста с обяснението, че ще проведат "разговори", информира bgonair.bg.

Савкович е задържан за т. нар. "разяснителна беседа" относно куклата, прикрепена към носения от него транспарант по време на масовия протест "Сърбия срещу насилието", който се проведе за пети път на 3 юни и събра десетки хиляди души. Тези протести са насочени срещу насилието в училищата и започнаха преди месец по повод масовата стрелба в училище в центъра на Белград, при която бяха застреляни общо десет души, припомня БТА.

Протестите под този наслов се превърнаха в едни от най-масовите митинги, откакто преди повече от две десетилетия широки демонстрации предизвикаха падането на военнопрестъпника Слободан Милошевич.

В своя информация БГНЕС сравнява случая със задържането на Савкович с репресивните методи на югославските тайни служби от времената на диктатора Йосип Броз Тито и по конкретно с действията на "Управлението за държавна сигурност" (УДБА).

По думите на Емилия Савкович баща ѝ е основател на сатиричния вестник "Naša krmača", символ на борбата за свобода на журналистиката - идея, която е "разбита на улицата" от хората на Вучич. По последна неофициална информация Бошко Савкович ще се яви пред сръбската прокуратурата още в понеделник. Очаква се той да бъде обвинен в призив за насилствено сваляне на конституционния ред и сигурност.

 

М.Л.

 

Свят