Искат в новия бюджет да се осигурят пари за българските медии в чужбина

  • 31.05.2023
  • БНР
Министърът на външните работи Иван Кондов. Снимка: БГНЕС

Програмата за подпомагане на българските медии зад граница да бъде продължена, предложи министърът на външните работи Иван Кондов по време на заседание на Комисията по политиките за българите извън страната.

По информация на БНР идеята е била подкрепена както членове на ресорната комисия, така и изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова. По тази програма бяха отпуснати 200 000 лв., но на този етап тя е еднократна, уточни Кондов. “Засега не се предвижда да бъде повторена, макар че ние ще се опитаме да го направим, тъй като това беше един много полезен инструмент и имаше много голям интерес – над 140 проекта се представиха, за съжаление нямаше как да одобрим толкова много. Мисля, че само 40 проекта бяха одобрени по тази програма“, посочи Кондов.

Изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова допълни, че всички, кандидатствали по програмата за подпомагане на българските медии в чужбина, са получили финансиране в рамките на възможното и допълни, че програмата трябва да стане постоянна.

Народният представител Антоанета Цонева предложи да се направи обсъждане с Министерството на финансите и в бюджета за 2023 г. да бъдат заложени нови средства за българските организации, които поддържат медии и издания.

Министърът на външните работи Иван Кондов допълни, че трябва да се разшири финансовият обхват и на програмата, свързана с българските общности на Балканите, в Молдова и в Украйна, която започна през 2020 г. В бюджета за 2023 г. сме поискали 1 млн. лв. за нея, каза Кондов.

На заседанието председателят на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова заяви, че е приятно изненадана колко много деца, завършили неделни училища в чужбина, искат да продължат своето образование в България

М.Л.