БНТ почита паметта на големия актьор Борис Луканов, който ни напусна преди ден

  • 31.05.2023
  • БНТ
Борис Луканов. Снимка: БНТ архив

Българската национална телевизия(БНТ) ще почете паметта на легендарния български актьор Борис Луканов, оставил на поколения почитатели безброй въздействащи роли в киното и театъра, за които през 2016 г. бе удостоен с награда „Аскеер“ за цялостно творчество.

Тази вечер, 31 май, от 20:00 ч. БНТ 2 ще припомни участието на Борис Луканов в предаването В близък план“. От 22:00 ч. по БНТ 4 е музикалният филм Песните на Левски“, информира сайтът на БНТ.

На 3 юни, събота, от 16:30 ч. зрителите на БНТ 2 ще могат да гледат телевизионната постановка Тяхната последна любов“, а на 4 юни, неделя, от 12:30 ч. каналът за култура и образование на обществената телевизия ще излъчи епизод от поредицата БНТ на 60“ с гост Борис Луканов.

На 4 юни, неделя, в 14:45 ч. по БНТ 1 започва игралният филм „Есенно слънце“ по мотиви от прозата на Константин Константинов и с участието на Борис Луканов.

Напусна ни един велик актьор - Борис Луканов, съобщиха от Министерството на културата преди ден.

Той оставя безброй талантливи роли в киното, легендарни превъплъщения в театъра, спомена за невероятната му любов към изкуството.

Борис Луканов е роден на 15 юни 1936 г. в Ловеч. Първата му роля е на Леополд Шубер в пиесата "Разлом" на Борис Лавренов. Поставена е от учителя по български език и литература Трифон Хинов. Завършва специалност "актьорско майсторство" във Висшия институт за театрално изкуство "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Стефан Сърчаджиев.

Започва актьорската си кариера в Драматичен театър "Йордан Йовков" Толбухин. Играе още във Варненски общински театър Варна (1961 - 1982) и Народния театър "Иван Вазов" от 1982 г. Актьор на свободна практика от 2000 г. във "Варненския театър" и в София. Член е на Съюза на артистите в България и Съюза на българските филмови дейци. Участва в 48 български игрални филма. Луканов участва в "Легенда за Паисий", "Мера според мера", "Борис I" ,"На всеки километър" и много други. Участва в испанска и френска продукция, в които партнира на Майкъл Куин и Кристоф Ламбер.

През 2016 г. той получи "Аскеер" за цялостно творчество.

 

 

М.Л.