Съд задължи СЕМ да прегласува конкурса за шеф на БНТ

  • 31.05.2023
  • АССО/СБЖ/СЕМ
Снимка :Архив

Административният съд-София област(АССО) обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии(СЕМ) приключи миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител. В резултат действащият шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков остана на поста и след изтичането на тригодишния му мандат.

В обявеното решение съдът постанови СЕМ да гласува отново относно кандидатурите на всички допуснати претенденти, които бяха осем на брой. АССО указва всеки член на медийния регулатор да гласува със „за“ или „против”, а постановеното решение на СЕМ бъде мотивирано. По време на конкурса през 2023 г. част от членовете на СЕМ гласуваха и с "въздържал се", в резултат на което нито един от кандидатите за директорския стол в БНТ не получи необходимите му поне три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ. 

Решението на този съдебен състав може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. 

На въпрос на сайта на СБЖ какви действия ще предприемат след решението на АССО, от СЕМ отговориха, че все още юристите им проучат решението на съда и след като дадат мнениетоси на заседание на нарегулатора ще бъде взето решение, за което медиите ще бъдат уведомени.

Така първата съдебна инстанция уважи жалбата на Ирина Величкова, която участва в конкурса за нов началник на БНТ. След като в края на юни м.г. СЕМ не излъчи победител, бившият юрисконсулт на телевизията обжалва с аргумент, че липсва решение за прекратяване на процедурата, поради което тя става незаконосъбразна, тъй като не отговаря на изискването на установена форма, постановена е при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и т.н. По време на процеса от СЕМ твърдяха, че изрично решение за прекратяването на конкурса не е необходимо, тъй като това става автоматично при липсата на избран нов директор, което не се случи след три вота на три поредни заседания.

Освен Емил Кошлуков и Ирина Величкова, в миналогодишния конкурс на СЕМ участваха още спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова. Нито един от тях обаче не получи поне три гласа от петимата членове на съвета, в резултат на което Кошлуков продължи да управлява обществената медия. Делото на Величкова започна на 1 септември 2022 г., а след множество отлагания през март т.г. АССО обяви, че предстои произнасяне по казуса.   

 

М. Л.

България