Записки на Хенинг Ритер провокират дискусия за журналиста като културолог

  • 26.05.2023
  • Гьоте - институт/ БНР
Хенинг Ритер. Снимка:FAZ

Издателство „Сонм” и Гьоте-институт канят на публична дискусия на тема „Журналистът като културолог” въз основа на есеистичната книга на Хенинг Ритер „Камъните на мисълта. Записки“ (превод от немски Стоян Гяуров, С., 2023). Събитието ще се проведе на 30 май 2023 г., от 18:00 часа в библиотеката на института.

Хенинг Ритер (1943 – 2013) е германски журналист, дългогодишен ръководител на отдела за хуманитаристика на Frankfurter Allgemeine Zeitung, припомнят от Гьоте - институт. В „Камъните на мисълта” той включва културно-исторически фрагменти, които очертават пъстра картина на европейската история на идеите от Просвещението до наши дни. Те не са подредени, нямат хронология или тематичен център, а се взират в световната история, философия и култура, поставят в необичайно съседство имена, събития и произведения, изненадват със стилистичното си разнообразие.
Ако известният историк Марк Блок, създател на школата „Анали”, твърди, че историята не е наука за миналото, дали днес историята на идеите следва да бъде част от културния капитал на журналиста и доколко прочитът и осмислянето на творби, писани преди години, дори столетия, осветляват настоящето?

Модератор на дискусията ще бъде Митко Новков.

Какъв е профилът на журналиста, отразяващ културни събития? Какъв културен капиталследва да притежава той, какъв тип прочити обогатяват журналистическото поле, дали историята на идеите е само наука за миналото...

Тези и други въпроси ще бъдат предмет на публична дискусия, в която ще участват Тони Николов, Георги Каприев, Силвия Чолева и Николай Колев.

В книгата си Ритер предлага културно-исторически фрагменти, които очертават пъстра картина на европейската история на идеите от Просвещението до наши дни.
„Ритер прочита някакви неща и по отношение на тях дава своето мнение. Книгата, всъщност, е един диалог на автора с мислителите, които влизат в полезрението му. Искаме да видим доколко е възможно и доколко е в състояние човекът като възприемател на културни и на интелектуални продукти да бъде онзи събеседник, какъвто по принцип и в идеалния случай трябва да бъде“, отбеляза пред БНР-Радио София Митко Новков.

По думите му предизвикателствата пред журналиста, отразяващ културни събитие са и в това да го синтезира в малък обем време или текст, да му измъкне есенцията, концентрата от цялата случка. Без да се изпускат съществени детайли, в които са „и дяволът и бог“. Да се пресъздаде атмосферата, сладостта и уханието на събитието. 

Дискусията е част от проекта на издателство „Сонм” „Културологични прочити на европейската история на идеите”, реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

 

 

М.Л.

България