Белисима премиера на „Белисима Ангола” от Здравка Димитрова в СБЖ

  • 19.05.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Здравка Димитрова (седнала) раздаде много автографи на своята книга и получи много поздравления. Снимка: Къдринка Къдринова

С представянето на осмата си публицистична книга уважаваната журналистка и писателка отбелязва и началото на деветото десетилетие в своя ярък и изпълнен с много творчески постижения живот.

Топла и слънчева атмосфера създаде на 18 май в салона на третия етаж на СБЖ премиерата на книгата на Здравка Димитрова „Белисима Ангола” – напълно в унисон със заглавието и с тематиката, изместили дъждовната софийска вечер с колорита и емоцията на Африка.

Залата беше пълна с журналисти, дипломати, колеги и приятели на уважаваната авторка, изградила дълга и ярка журналистическа и писателска кариера.

За професионалния път на Здравка Димитрова, която с премиерата на тази своя осма публицистична книга отбелязва и началото на деветото десетилетие в своя ярък и изпълнен с много творчески постижения живот, говори председателката на СБЖ Снежана Тодорова.

Тя специално изтъкна, че Здравка Димитрова е член на СБЖ още от 1953 г., тоест тази година отбелязва и 70-годишен юбилей от членството си в тази най-стара, най-голяма и най-авторитетна журналистическа организация у нас. „И най-любима!” – добави усмихнато от мястото си Здравка. Тя също така членува в Съюза на свободните писатели от 2017 г. и в Сдружението на испаноговорещите журналисти в Бългрия (СИЖБ) от 2018 г.

Снежана Тодорова припомни, че Здравка е работила четвърт век във в. „Труд”, където се и пенсионира преди трийсетина години. Работила и сътрудничила е също в сп. „Лада”, в Националното радио и в други медии.

Имала е възможност да опознае „отвътре” вълнуващи страни като Ангола, Аржентина, Мексико и Мозамбик, тъй като е живяла в тях заедно със съпруга си дипломат. На тях е посветила книгите си „Кентавъра”, „Любовно танго с Аржентина”, „Мехико махико” и сега – „Белисима Ангола”. Освен на публицистични книги е и авторка и на детски, и на белетристични, а също и на сценарии на филми.

Книгата за Мозамбик „Кентавъра” е номинирана от СБЖ за книга на годината през 2015-та. За книгата „Мехико махико” Съюзът на свободните писатели удостоява Здравка през 2017 г. със званието „Народен будител”. А „Любовно танго с Аржентина” ѝ носи най-високото отличие на СБЖ – „Златно перо” и Грамота за принос към българската култура и публицистика. На свой ред Сдружението на испаноговорещите журналисти в България ѝ връчва отличието „Обединител на култури”.

Снежана Тодорова пожела на Здравка Димитрова още много творчески вдъхновения, успехи и признания.

Изтъкнатият испанист и португалист, доктор хонорис кауза на Университета в град Бразилия Румен Стоянов прдстави пред публиката в СБЖ „Белисима Ангола”, определяйки книгата на Здравка Димитрова като „една малка енциклопедия” за тази вълнуваща африканска страна. Той изтъкна приноса на авторката както в увлекателните описания на живота на анголците, така и в предоставената широка фактология за историята, политиката и културата на Ангола. Румен Стоянов отбеляз широкия диапазон в тематиката – от анголското ежедневие, през диамантите до големите геополитически сблъсъци около този кът н Африка. А онова, което подчерта специално, е лъхащата от всяка страница „неподправена любов” към анголския народ. Поради което предложи и още едно заглавие, наред с избраното от авторката, а именно: „Керидисима Ангола”, което означава „Многообичана Ангола”.

Румен Стоянов обърна внимание и на още една силна страна на книгата, която критично показва как България неразумно е загърбила своето убедително присъствие и живите връзки с Африка допреди 1989 г.

Любовта към Ангола и анголците, от която е изтъкана книгата, както и проникновения поглед „отвътре” към действителността в тази страна през втората половина на 80-те години на ХХ век, откроихме в изказванията си и тримата представители на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), участвали в премиерата на „Белисима Ангола” – Георги Митов, председател на СИЖБ, моя милост - Къдринка Къдринова, и Мария Пачкова. И тримата пожелахме също така на авторката и наша колежка от Сдружението още много книги и все така несекваща творческа енергия.

Сърдечни поздравления към Здравка и много топли думи за нейните човешки, журналистически и писателски качества отправиха също Лиляна Мезия Мехнджиева от Съюза на свободните писатели и журналистката ветеранка Любимка Димитрова, състудентка на Здравка.

Самата Здравка също взе думата накрая, за да благодари на всички гости на премиерата на „Белисима Ангола”, като изрази увереност, че книгата ѝ непраменно ще срещне своите читатели и ще ги направи приятели на Ангола. Разказа и за писмо на свой читател, който ѝ благодари, че нейните книги за Африка са преобърнали представите му за този континент и за „добрите хора там”.

Здравка съобщи, че вече подготвя нова книга и увери публиката, че „времето и годините нямат власт, когато ги изпълваме с труд и с обич към близките, когато помагаме и приемаме с радост оказана ни помощ и подкрепа”. А за доближения от нея до българите африкански свят каза: „Африка е континент без филтър. Всичко е прекалено. Утрини, залези, фиести, протести. Африканците притежават доброта и сладост, които те завладяват завинаги. Африка е магия. Постарала съм се да разкрия необикновената красота на това късче от нашия свят.”

След това дойде време за още прегръдки, поздравления, букети и, разбира се, за неизменните автографи върху новата книга за нетърпеливите ѝ читатели.

Накратко – „Белисима Ангола” имаше една белисима премиера в СБЖ. На добър час на книгата и още много нови върхове за авторката!

 

© СБЖ