Да не забравяме светлия пример на проф. Веселин Димитров

  • 19.05.2023
  • СБЖ/БТА
  • Майя Любомирска/БТА
Проф. Веселин Димитров. Снимка: Архив

Ако не ни беше напуснал преждевременно, днес проф. Веселин Димитров щеше да празнува 85-годишен юбилей. Както знаем обаче в живота няма АКО, а Съдбата чертае житейските ни пътища, невидими и за нас самите.

Днешният ден по някакъв начин ни подсказва, че не трябва да забравяме Професора, както всички го наричахме във Факултета по журналистика и масова комуникация(ФЖМК). Спомням си колко жизнерадостен и с лек и весел нрав беше той. Как винаги умееше да каже анекдот на място или да припомни някоя мъдра мисъл като намигване към днешния ден. Спомням си как всички студенти го обичаха и боготворяха. Въпреки че беше взискателен и педантичен като преподавател.
Нека припомни и, че той е един от  основателите на катедрата „Радио и телевизия“ и „Книгоиздаване“ във ФЖМК, където преподава от 1970 г. 
 
Трудно ни е да изчислим колко са журналистите, които той подготви с високите си професионални изисквания,  доказани като журналист в Българското национално радио(БНР).Но не можем да забравим, че проф. Веселин Димитров основава първото университетско радио „Алма Матер“. И до днес в БНР се разказват спомени и случки от жизнерадостния нрав на Професора. 
Не се забравя  и фактът, че Веселин Димитров проправи пътя на емблематичното предаване „Разговор с вас“ – да подчертаем заедно с голямата радиолегенда Божана Димитрова. Ако използваме изтърканата, но вярна метафора, че проф. Димитров винаги беше в такт с пулса на времето, нека кажем на по-младите ни колеги и, че той създаде координатната система на съвременната програма „Хоризонт“.
 
И това не е всичко. Професорът успя дори за организира и Музея на радиото, който сега носи неговото име.
Проф. Веселин димитро, който ни напусна едва на 71-годишна възраст през 2009 г., е носител на Първа награда на Съюза на журналистите в България(СБЖ) за история, теория и критика, Голямата награда на БНР „Сирак Скитник“, Почетен знак на Софийския университет и Почетен  знак със синя лента на Софийския университет и Орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие, който той получи един месец преди да напусне нашия свят.
 
За нелекия и изпълнен с перипетии професионален път на проф. Веселин Димитров припомня и БТА. Ето какво пишат колегите от информационната ни агенция:
 
„Има някакъв детински сантимент за тая работа“. Това казва проф. Веселин Димитров в интервю през 1998 г. относно любовта и амбицията си, насочени към радиото. Днес се навършват 85 години от рождението на журналиста.
„Още по време на войната, когато бях съвсем малък, имахме радиоприемник, тогава телевизия нямаше. Приятел на баща ми беше Йордан Стубел – един позабравен поет, дясна ръка на директора на радиото Сирак Скитник – друго голямо име в българската култура. Те канеха баща ми да чете по радиото беседи по българска литература“, разказва още в интервюто професорът.
Проф. д-р Веселин Димитров е журналист, радиоводещ, учен и преподавател. Роден е на 19 май 1938 г.  в Пловдив. През 1963 г. завършва „Руска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Още като студент през 1958 г. започва да сътрудничи на Радио „София“.  
Кандидатства четири пъти за работа в радиото
 
Първия път се явява на конкурс за радиоговорители, но заради липса на гласови данни не е приет. Явява се втори път, но отново не е приет. Третия път се явява на конкурс за репортер, на който е отхвърлен поради липса на възможности за интерпретация. Приет е на четвъртия път, когато се явява на конкурс за редактор в отдела за международна информация. 
 
Първият водещ на сутрешната информационно-музикална програма в радиото
 
В историята на българското радио той е първият водещ на сутрешна информационно-музикална програма през 60-те години на 20 век, като той е автор на предаването „От 6 до 8 сутринта" по Българското национално радио (БНР). През 1969 г. създава рубриката „България – дела и документи”, излъчвана по БНР до 1989 г. Водил е заедно с журналистката Божана Димитрова предаването „Разговор с Вас” по програма „Хоризонт" на БНР.  Бил е член на Програмния съвет на БНР, председател на журито на конкурса „Осма муза” и постоянен член на журито на журналистическата награда „Паница”.  След дългогодишната си работа в БНР той успява да проучи и да анализира историографията на радиото и радиоразпръскването в България. 
 
По негова идея е създадено университетското радио „Алма Матер“
 
Проф. Веселин Димитров е обучил поколения радиожурналисти и е хроникьор на историята на радиото в България. От 1970 г. Веселин Димитров преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски” по „Организация на производствено-творческия процес в радиото” и „Работа с микрофон и звукозаписна техника” в катедра „Журналистика”. От 1987 г. е доцент, а на 27 февруари 1991 г. е избран за професор. През 1993 г. по негова идея е създадено Университетското радио „Алма Матер", в което всяка неделя той води едночасовото предаване „Радиосвят“. Проф. Веселин Димитров е сред основателите на Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет "Св. Климент Охридски" и един от емблематичните негови преподаватели. Той е създател на две научни дисциплини „История на радиото" и „Радиопрограмиране" и е декан на факултета в продължение на близо 10 години – от 1995 г.  до 2003 г. 
 
Пише редица книги за радиото и радиожурналистиката
 
Почти няма журналист от която и да било медия, който да не е запознат с монографиите и статиите на проф. Веселин Димитров. Той е автор на 17 монографии и над 130 научни студии и статии, на множество научно-приложни разработки, послужили за развитието на програмната работа на Българското национално радио и модел за местни радиопредавания. Автор е на програмата на редица радиа - радио „Лиани” в Ловеч, радио „Бъдин” във Видин. Участвал е като съавтор на радиопрограмите на радио „Експрес”, Дарик радио, радио „Веселина”, радио „Фаворит” във Велико Търново. Автор е на редица книги за организацията и управлението на радиото и радиожурналистиката. Сред тях са „Организация и управление на радиото“ (1980), „Радио и личност“ (1985), „Програмиране в радиото“ (1986), „Българите и радиото“ (1988), двутомника „История на радиото в България” (1994), „Дарик радио - години от живота" (2003), посветена на 10-ата годишнина от създаването на Дарик радио.  Проф. Веселин Димитров е един от създателите на музейната сбирка „История на радиото в България” в Българското национално радио и на постоянната експозиция „История на радиото в България” във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
 
Признание 
 
За своята научна и преподавателска работа проф. Димитров е награждаван многократно.
Носител е на първа награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика. Почетен доктор е на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски". 
Три пъти е носител на Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - за 1988 г., за 1998 г.  и 2003 г. С наградата „Сирак Скитник" на Българското национално радио (БНР) за цялостен принос за развитието на БНР е удостоен през 2003 г.  На 4 ноември 2008 г. проф. Веселин Димитров е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий” огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на културата. 
 
Историята на радиото трябва да се пази
 
Проф. Веселин Димитров умира на 25 юни 2009 г. в София. През 2012 г. бивши студенти и колеги на проф. Веселин Димитров учредяват сдружение на негово име. Сред основните цели на сдружението са да стимулира поддържането на високи професионални стандарти в електронните медии, да съдейства за професионалното израстване на студентите по журналистика и да допринася за съхраняването и опазването на звуковата медийна памет.
На 19 май 2018 г. по повод 80-ата годишнина от неговото рождение официално е открита паметна плоча на сградата на Факултета по журналистика на Софийския универститет „Св. Климент Охридски“ и Музейната експозиция за история на радиото в България, намираща се във факултета, е наречена на негово име. На откриването е пуснат запис на проф Веселин Димитров, който разказва пред събралите се как историята на радиото трябва да се пази. „Ние пропуснахме един шанс, който вие не трябва да пропускате, да разговаряме обстойно, сериозно, да правиме анкети, интервюта с хората, които са създавали радио в България през последните 50-60 години. Те бяха между нас, те бяха наши колеги,  и в един момент забелязахме как те от жива история се превръщат само в история."
Представяме ви