Празникът на левия печат бе отбелязан заедно с Първи май и с подписка в защита на в. „Земя”

  • 01.05.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Политологът Страхил Делийски също бе сред подписалите подписката в защита на в. „Земя“ на щанда на вестника. Снимка: Николай Белалов

Станалият вече традиционен празник на в. „Дума” и на левия печат, въведен преди тридесетина години от Стефан Продев, и днес бе отбелязан заедно с Международния ден на труда Първи май край Лятната сцена в Борисовата градина. Но щандът на близкия до ръководството на БСП в. „Дума” и на току-що прогонения от същото ръководство от помещенията му на Позитано” 20 в. „Земя” бяха от двете противоположни страни на митинга.

На щанда на „Дума” беше представен също и вестник „Жарава” на Българския антифашистки съюз. А отсреща щандът на „Земя” съседстваше и с щандовете на списание „Ново време”, основано от Димитър Благоев през 1897 г. и оглавявано днес от Георги Пирински, както и на издателство „Синева”. Там прогонената по-рано тази година от в. „Дума” Велислава Дърева раздаде на читателите много автографи върху свои издадени тъкмо от „Синева” книги, които бързо бяха изкупени.

На щанда на „Земя” оживено вървеше подписка в защита на вестника и на дъщерните му издания „Русия днес” и „Китай днес”, които също са лишени от редакционен подслон, след като преди броени дни служители на НС на БСП са запечатали входната врата в общата редакция и са сменили ключалката, както вече бе съобщено. Подписката е и в защита на богатия документален архив, съхраняван в същите помещения, в който влизат издания на вестниците „Работник“, „Социалист”, „Работнически вестник”, „Работническо дело“, „Дума”и „Кооперативно село“.

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която поздрви журналистите от всички представени на празника издания, също подписа тази подписка.

Не за първа година щандовете на леви издания се позиционират от различни страни на традиционния Първомайски митинг, провеждан от БСП край Лятната естрада в Борисовата градина. Това разделение започна заради ескалиращата от няколко години конфронтация между настоящото ръководство на тази партия и оспорващи линията му вътрешни опоненти, някои от които са свързани точно с левите издания.

Част от този сблъсък бе „чистката” във в. „Дума” от началото на тази година, когато от там бях махнати или принудени да напуснат емблематични журналисти като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев, последвани по-късно и от други колеги.

Сега очевидно същата мотивация движи и посегателството срещу в. „Земя”, чиято издателка Светлана Шаренкова също е сред критиците на настоящата председателка на БСП Корнелия Нинова. Днес на щанда на „Земя” Шаренкова обясни на всички интересуващи се, че твърденията на Нинова за някакви неплатени наеми като причина за прогонването на вестника от „Позитано”, не отговарят на истината. Договорът, по който са били ползвани помещенията, не предвижда никакви парични плащания. В него е отбелязано, че „двете страни обединяват усилията си за популяризирането и разпространението на социалистическите ценности”, като за целта те „не се обвързват взаимно финансово”. Освен това НС на БСП въобще не е собственик на сградата на „Позитано” 20, а областната управа на София-област.

Корнелия Нинова изобщо не спомена конфликта със „Земя” в изказването си от Лятната сцена по време на Първомайския митинг, организиран от софийския Градски съвет на БСП. Соцлидерката започна с изразяване на почит към героите на Априлското въстание и, връщайки се към конкретния повод за проявата, в обичайния си стил наблегна на това, колко много социални бонуси е осигурила БСП за населението с участието си в държавното управление с ПП, ДБ и ИТН.

На митинга говориха още председателят на ГС на БСП Иван Таков, евродепутатката Цветелина Пенкова, бившият депутат Алексндър Симов, представители на младежкото обединение в БСП и на КНСБ.

Но най-много овации, включително и викове „Браво!”, спечели пламенното слово на Ваня Григорова от „Солидарна България” и КТ „Подкрепа”, която заяви: „Няма да плащаме за тяхната криза!”  Красноречиво и сърцато, тя стана изразител на общата горчивина на много хора у нас, че от всички струпали ни се кризи едрият бизнес излиза винаги на сметка, винаги е обгрижван с държавни компенсации и помощи, а свърхпечалбите му минават без да им се слагат справедливи допълнителни данъци. В същото време трудовият човек винаги е ощетяван, доходите му се замразяват все с оправдание за кризите, длъжен е да понася и бедите на недофинансираните здравеопазване и образование.

Ваня зададе и гневен риторичен въпрос: „Казват ни, че пенсиите не могат да се индексират преди октомври, защото иначе нямало да влезем в еврозоната. За какво ни е еврозоната, ако цената ѝ е бедстването на хората?!”

Тя високо издигна и плаката, който носеше и на който бе написано: „Данък върху свърхпечалбите, а не замразяване на доходите!”

Ваня Григорова призова трудовите хора към борбеност, обединяване и отстояване на правата им, на сигурността и мира, подчертавайки, че точно това е и смисълът на Първи май – Международния ден на работническата солидарност.