Вестник „Земя” е изхвърлен от ул. „Позитано” 20

  • 29.04.2023
  • baricada.org

Служители на НС на БСП са запечатали редакцията на в. "Земя", сменили са ключалката, изключили са тока. Същевременно соццентралата и дума не обелва за отбелязване на 1 май освен като Ден на труда, също и като празник на вестник „Дума” и на левия печат. Първомайско честване с щандове на в. „Земя” и сп. „Ново време” все пак ще има на традиционното място в Борисовата градина, но организаторът е Градският съвет на БСП-София.

Преди дни служители на Националния съвет на БСП са запечатали входната врата на редакцията на в. „Земя”, намираща се в държавната сграда на ул. „Позитано“ №20 от 2015 година по договор за съвместна дейност и и взаимопомощ между НС на БСП и издателя на вестниците – „Коопмедия” ООД. Посред бял ден е била строшена бравата, подменена ключалката, спрян токът, забранен достъпът до електрическото таблото. Вратата на редакцията е била облепена със забранителни ленти, върху които стоят печатът на НС на БСП и подписите на извършителите на „запечатването”.

За това известява в свое становище Идейно-политическото обединение в БСП Платформа „Социализъм XXI век”, цитирано в baricada.org. В текста изрично се подчертава, че посегателството срещу „Земя” се извършва точно в навечерието на Първи май, който от тридесетина години у нас се отбелязваше, освен като Международен ден на работническта солидарност, също и като празник на вестник „Дума” и на левия печат.

„Така бе доскоро, но със сигурност не и днес. Левият печат в България през последните години е смазан и маргинализиран. Но не от идеологическия и политическия му противник в днешна „демократична“ България, а от неговия издател – ръководството на БСП в лицето на Корнелия Нинова и на най-вярното ѝ обкръжение,” посочва се в становището на „Социализъм XXI век”.

Припомня се още: „В началото беше разправата с „Дума”. Стожери на вестника и на българската журналистика бяха уволнени или принудени да напуснат. На тяхно място бяха наложени бивши кадри на в. „Демокрация“ и настоящи душеприказчици на председателката. Днес флагманът на левия печат е превърнат в посмешище, в жалък стенлист, който възхвалява т.нар. ръководство и громи „враговете” в лицето на Президента на републиката и на инакомислещите в партията и левицата. Все по-често се чува, че намеренията са от всекидневник „Дума“ да бъде превърнат в седмичник, а вероятно в недалечно бъдеще и спрян. С елементарното удобно обяснение – по финансови причини.”

Отбелязва се също, че поради спряно финансиране „тежката артилерия” на лявата аналитична мисъл – създаденото от Димитър Благоев през 1897 г. списание „Ново време“, не излиза в печатен формат втора година, а електронният му сайт е изцяло резултат на доброволните усилия на автори, редактори и администратори. Друго също издавано от БСП ляво списание – „Понеделник”, е спряло да излиза през 2019 г. Отдавна е изчезнал и Информационният бюлетин „Съвременен показател“. Повече от пет години няма нито едно ново издание на Националния политически институт „Димитър Благоев“. И ето, че сега е дошъл ред и на в. „Земя” заедно с излизалите под същата издателска „шапка” вестници  „Русия днес“ и „Китай днес“.

Тук може да се вметне, че издателката на тези издания Светлана Шаренкова от около две години е сред вътрешнопартийните опоненти на председателката Нинова и може да се допусне „обосновано предположение” за пряка връзка между този факт и прогонването на въпросните вестници от „Позитано”.

Според запознати аргументът на НС на БСП за това прогонване е, че дълго не е бил плащан наем за заеманите от трите редакции („Земя”, „Русия днес“ и „Китай днес“) помещения. А пък те били необходими, за да се прехвърли там любимата медийна рожба на Нинова – Българска свободна телевизия (БСТВ), която напускала досегашната си сграда, недоволна от наемодателя.

Само че от „Земя” апострофират, че не дължат абсолютно никакъв наем на НС на БСП. Първо, защото договорът, по който ползват помещенията, не предвижда никакви парични плащания. В него е отбелязано, че „двете страни обединяват усилията си за популяризирането и разпространението на социалистическите ценности”, като за целта те „не се обвързват взаимно финансово”. И второ, НС на БСП въобще не е собственик на сградата на "Позитано" 20, а областната управа на София-област.

Що се отнася до ситуацията с БСТВ, от „Социализъм XXI век” пишат следното: „Скандалът с в. „Земя” се инсценира, за да се прикрие  друг сериозен проблем, създаден от ръководството на БСП. Тези дни стана публично известно, че спира излъчването на Българската свободна телевизия. Обяснява се, че било временно докато се преместила от сегашното си студио в помещения на „Позитано“№20  и в никакъв случай по финансови причини, както твърдели зложелателите. Обяснение, което дори лаиците в тази сфера посрещат с присмех, поради неговата технологична несъстоятелност и финансова обреченост. Истината е, че това е закъснелият край на един  провален поради професионална некомпетентност и политическа безотговорност проект, излъгал надеждите на стотици честни привърженици на левите идеи за различна и по-истинска телевизия, станал напълно ненужен след като се превърна в инструмент за възхвала на „успехите на ръководството на партията“ и за громене на „враговете с партиен билет“, а не на политическите опоненти и на неправдите в обществото и държавата.  БСТВ нито стана телевизия, нито беше свободна. Но погълна милиони, които бяха отнети от другите партийни издания и особено от средствата, жизнено необходими за  нормалната дейност на партийните организации в страната. Кой и кога ще даде обяснения и ще отговаря за всичко това?”

Авторите на становището на „Социализъм XXI век” алармират и за още един проблем, който според тях е „огромен”. Ето за какво става дума: „Под угроза е поставена Библиотека „Социални идеи“, уредена, пазена и допълвана в редакцията на в. „Земя“ в изпълнение на договора с НС на БСП. В нея се съхранява огромно книжно и архивно богатство на партията, наследено от архивите и библиотеките на вестниците „Работник“, „Работническо дело“ и „Кооперативно село“ – над 25 хиляди тома историческа, политическа и художествена литература; над 900 хиляди архивни единици за историята на БСП от 1891 г. до днес; над хиляда тома подвързани течения на леви вестници и списания от началото на тяхното излизане през ХІХ в. до днес. Материали, които днес трудно могат да се намерят в публичните библиотеки след тяхната „инвентаризация“ в годините след 1989 г. Фонд, който може да поеме и да се обогати с още много архивни единици и печатни издания, намиращи се разхвърляни в стаите на „Позитано“ и извън тях и да се превърне в едно уникално публично информационно и културно средище. Изваждането на това безценно за социалистическото движение в България богатство от сегашното му хранилище го обрича на разпиляване, унищожаване и погубване за поколенията. Но това не интересува Нинова и сегашното ръководство на БСП. Многобройни са примерите, които показват тяхната отчужденост от социалистическите идеи и безотговорно отношение към историята и ценностите на партията. Сегашното незавидно състояние на Националния политически институт „Димитър Благоев“ е ярко доказателство за това”.

В становището се посочва още, че „саморазправата с в. „Земя” е поредният епизод от погрома над лявата журналистика и над самата партия” и то точно в навечерието на празника на „Дума” и на левия печат. Обобщава се: „Партията е разнебитена, продължава посегателството върху нейната историческа памет. Левият печат е унизен. Свободното слово е потъпкано. Свободната мисъл е предателство. Критиката е престъпление. Всеки, който мисли различно от председателката и нейното обкръжение, е враг. Няма свобода на словото. Има свобода на цензурата и разгул на едноличния диктат. Този погром продължава седма година. Резултатът е закономерен – достатъчно е да напомним, че от 2017 г. до днес БСП изгуби над 730 000 гласоподаватели, и че днес тя е изпаднала като политическа сила до унизителното пето място в 49-то НС, че БСП вече не е нито авторитетен политически субект, нито незаобиколим обществен фактор. Кога социалистите и симпатизантите ще осъзнаем това? Кога ще бъде потърсена отговорност на виновните за това печално положение? Нека напомним отново на всички: Няма лява партия без идейно ценности и историческа пачет! Няма лява партия без авторитетни журналисти и силен ляв печат! Да ги защитим!”

В края на текста „Социализъм XXI век” призовава членовете и симпатизантите на БСП, привържениците на левицата, да се включат в подписка в подкрепа на в. „Земя“ и други леви медии. Отправена е покана те да се съберат край щандовете на сп. „Ново време“ и в. „Земя“ по време на Първомайския празник, организиран от Софийския ГС на БСП на 1 май 2023 г. от 11.00 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина.