СБЖ кани на дискусия в Благоевград „Регионализмът – водеща европейска политика“

  • 11.04.2023
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова
Дискусията ще се проведе на 21 април 2023г от 13.00 ч. в сградата на Община Благоевград, зала 5

Дискусията ще се състои на 21 април 2023г от 13.00 ч. в сградата на Община Благоевград, зала 5, и ще е посветена на състоянието и проблемите на регионалните медии, които са подложени на системен политически, корпоративен и институционален натиск заради коментари, анализи и журналистически разследвания.

Дискусията „Регионализмът – водеща европейска  политика“ е част от поредицата срещи, организирани от Съюза на българските журналисти във връзка с Европейския законодателен акт за свободата на медиите.

Заради свои критични материали много журналисти са потърпевши от съдебно преследване и СБЖ активно участва в анти–SLAAP кампанията, обявена от Международната федерация на журналистите и нейната европейска структура – Европейската федерация на журналистите.

Обсъжданията ще засегнат въпроса за регионалните медии под заплаха, както и инструментите за защита интересите на журналистите, работещи в тях. Ще бъдат представени  и обсъдени конкретни казуси по заведени  SLAAP-дела, както и гаранциите за редакционна и финансова независимост, качествени журналистически разследвания и заложеният в редица европейски документи механизъм за защита на тайната на източниците на информация.

В работата на форума ще участват журналисти, програмни мениджъри на медии и медийни  експерти.

Очакваме ви на 21 април 2023г от 13.00 ч в сградата на Община Благоевград, зала 5.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Акценти и позиции