Когато законът е врата в полето...

  • 03.04.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска

Поредните парламентарни избори отминаха. И поредното медийно отразяване – също. Без особена разлика, все едно, че живеем в миналото. Както преди няколко месеца, както преди няколко години. И оставящи усещането, че изборите са едва ли не звездният час на всяка медия.

Защото и вчера станахме свидетели на изкушените от евтината сензационност телевизии и сайтове да съобщят първи резултатите от вота преди края на изборния ден. В нарушение на закона! Защото от край време се знае нашенската поговорка, че законът е врата в полето. Винаги може да го нарушиш без особени репутационни щети. За морал – не се и говори.

След като може да преминеш на червено, да си купиш книжка, да си платиш, за да не ти излезе положителен тестът за алкохол и дрога, след като може да получаваш милиони от обществени поръчки, които не изпълняваш, защо пък да не може да нарушиш изборното законодателство?!

Да съобщиш резултатите от екзит половете 15 минути преди края на изборния ден, стана едва ли не отличителен знак, че медията е първа. Първа – в какво? В нарушаване на закона? В съобщаване на полу новини – защото, както всички видяха екзит полът на някои от агенциите даде съвсем различен резултат от действителния. Това дали не е макар и малък принос на съответните медии към фалшивите новини?

Да, разбира се, ръководствата на медиите знаят, че ще бъдат санкционирани от Централната избирателна комисия, която е сезирана от Съвета за електронни медии. Но какво от това – нали глобата от 2 000 до 5 000 лв., както е по закон, е несравнимо малка в сравнение с постъпленията от реклами. А след като си се похвалил със „сензационното“ съобщаване на резултатите, дали пък няма да потекат още повече реклами към тези медии, как мислите?

Жалкото е, че големите национални телевизии забравиха, че освен да информират, медиите са и моралното огледало на обществото ни. Че формират мнение, че възпитават – по един или друг начин.

И тогава с какви очи ще се изправим утре пред зрителите и ще критикуваме хората и политиците, че не спазват закона, след като самите ние, журналистите, подминаваме закона като врата в полето? Как ще питаме: защо, г-н министър?, след като нас самите зрителите ще ни питат: защо, журналисте?

ЦИК вече взе решение да санкционира трите национални телевизии. И това е добре. Но ще си затворят ли очите от изборната администрация за поредното огласяване на временни резултати от така наречените нелинейни медийни доставчици? През целия ден при тях онлайн се състезаваха зебри, зайци и какви ли още не животински видове. И дали точно това огласяване на временни резултати не влияе на изборния процес? Защото е едно да съобщиш резултати 15 минути преди края на изборите, съвсем друго – още от ранни зори да предаваш на всеки кръгъл час промяната на данните. Нали така се активизират ядрата на политическите сили и се засилва купеният вот в определени часове.

Затова се надявам, че ЦИК все пак няма да си затвори очите за тези нарушения. Които също се повтарят на всички избори, подобно на онзи красив стих на големия Павел Матев, че „цветята се повтарят всяка пролет“.