Хасково отбелязва 150-годишнината на войводата Таню Николов

  • 21.03.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска

150-годишнината от рождението на войводата Таню Николов отбелязва Регионалният исторически музей в Хасково. Подредена е изложба „За свободна и обединена България“ с автори д-р Красимира Узунова , историк, и Людмил Каравасилев, публицист и експерт по комуникации.

На няколко табла са изложени снимки и текстове за ранните години в Хасково, за семейството и военната кариера на легендарния войвода, участието му в борбите за освобождение на Тракия и Македония. С четата си той участва в Преображенското въстание в Тракия, Балканската война го заварва с чета в Македония. След Първата световна война Тане Николов е избран за член на ръководството на Вътрешната тракийска революционна организация. През 1920 г е сред организаторите на българо-турска съпротива срещу гръцкото управление в Западна Тракия. През 1922 година е назначен за главен войвода на четите на новооснованата Българо-турска вътрешна тракийска революционна организация и ръководи 13 български и 7 турски чети. Изследователите казват че неговите четници никога не са били разгромявани.

Бил се за България в три войни, преживял стотици битки, той е насилствено убит през 1947 г в арестантска килия в Асеновград след разпра за имот.

През 1993 г хасковският музей издаде сборник със заглавие „Таню Николов – войводата“ с доклади и научни съобщения на историци и краеведи.

Според Коста Църнушанов , деец на ВМРО, историк, публицист и фолклорист, Тане Николов е прототип на героя на Димитър Талев от романа „Гласовете ви чувам“, войвода та Ганев.