Осмомартенски концерт събра посланички и журналистки в Клуб „Журналист” на СБЖ

  • 08.03.2023
  • СБЖ
Испанската песен, изпълнена от Теди Георгиева, вдигна на танц Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан и младия китарист Филип Донков

Международният ден на жената Осми март бе отбелязан в Клуб „Журналист” днес с вълнуващи музикални изпълнения на млади и на утвърдени таланти.

По вече установила се традиция, на празника бяха  поканени и акредитирани у нас жени посланици. Не всички успяха да дойдат поради натоварените си графици, но на топлата и цветна атмосфера в Клуб „Журналист” все пак се насладиха Техни Превъзходителства Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба, Закия Ел-Мидауи, посланик на Мароко, и Агнеза Руси Поповска, посланик на Република Северна Македония.

В залата имаше и много журналистки, сред които бе и Велислва Дърева, както и изцяло женският състав на сайта на СБЖ.

Гостите бяха приветствани от председателката на СБЖ Снежана Тодорова, която припомни, че Осми март е ден за защита на правата на жените, включително и на журнлистките. Тя пожела на всички слънчево пролетно настроение, здраве, енергия и мир, след което връчи на присъстващите по едно букетче от името на СБЖ, както и ръчно изработени мартеници. А Мая Константинова от Организационния отдел на СБЖ припомни пред посланичките легендата за появата на мартениците.

Преди празникът да продължи с музикалната програма, Снежана Тодорова обяви, че предстои окончателното отпътуване от страната ни на голямата приятелка на България и на СБЖ Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба, чийто мандат приключва. Припомняйки многобройните нейни изяви пред журналисти тъкмо в Клуб „Журналист” на СБЖ, Снежана Тодорова ѝ изказа най-сърдечни благодарности за ползотворното сътрудничество и пожелания за по-нататъшни успехи. Председателката на СБЖ връчи на кубинската посланичка почетна грамота на Съюза и почетен знак „Златно перо”, което силно развълнува Нейно Превъзходителство.

Вълнението ѝ се удвои, когато с поздрав към нея от името на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) се обърнаха зам.-председателката му и членът на неговия УС Къдринка Къдринова и Мария Пачкова. Те връчиха на Каридад Ямира Куето Милиан албум със снимки, запечатили знакови моменти от нейни срещи, прояви и събития по време на мандата ѝ в България. И я увериха, че винаги ще бъде добре дошла отново в нашата страна.

Посланичката на Куба благодари за тези знаци на внимание, изтъквайки, че най-голямото богатство в двустранните ни отношения са взаимната обич между кубинския и български народ. Тя благодари също, че винаги е била посрещана сърдечно в Клуб „Журналист” на СБЖ, откроявайки и личното приятелство, изградило се между нея и Снежана Тодорова.

Водещ на последвалата музикална програма бе управителят на Клуб „Журналист”, известният поет и бард Ивайло Диманов. Той обявяваше и представяше всеки от включилите се изпълнители.

Пръв на подиума излезе вече добре познатият на публиката от други свои участия в Клуб „Журналист” млад китарист и ученик в Музикалното училище „Любомир Пипков” Филип Донков, който и този път омая всички с виртуозното си изпълнение.

След него блесна с талант и утвърденият бард Борис Жеков, който изпълни евъргрийни на английски, акомпанирайки си на китара.

Последваха две популярни песни, завладяващо представени от Теди Георгиева – една на испански и една на английски. Испанската вдигна на танц Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, на която достойно партнира невръстният Филип Донков.

Следващото изпълнение в програмата бе артистична рецитация на Ивайло Диманов, който припомни монолога на Олег Кошевой за Майката от романа на Александър Фадеев „Млада гвардия”.

Изненада бяха следващите двама участнци – китайски студенти по оперно пеене в нашата Национална музикална академия, на които акомпанира пианистката Светлана Спасова. 27-годишният Ин Джъ Хао омагьоса всички с майсторско изпълнение на арии на Евгений Онегин и на Фигаро от едноименните опери. А грациозната И Ша извиси сопрана си в дрматична ария от операта „Турандот” на Пучини.

След тях Ивайло Диманов смени жанра, изпявайки с много емоция най-новата си песен, посветена на любимия му Созопол и създадена преди само два дни – „Отплуване”.

Във финала на програмата своя композиция представи на пианото проф. Валентин Стамов.

Празникът бе допълнен от ароматен марокански чай и сладки, с които почерпи посолството на Мароко и лично Н. Пр. Закия Ел-Мидауи. Гостите опитаха и изпратени от посолството на Палестина десерти. А Клуб „Журналист” предложи на гостите солени закуски и вино.

 

Снимки: Радила Радилова

 

© СБЖ