В Афганистан 80 процента от журналистките са загубили работата си

  • 02.02.2023
  • aipsmedia.com
Салма Ниази, основателка на Afghan Times

Повече от 80% от жените, които се занимават с журналистика в Афганистан, са загубили работата си през изминалата година. При мъжете показателят е 50%. Това съобщава международната неправителствена организация "Репортери без граници" (RSF), базирана в Париж. неправителствена организация, пишат Сара Перия и Саидулла Сафи в aipamedia.com.

Тази статистика поставя Афганистан на 156-то място от 180 държави, класирани в Световния индекс за свобода на пресата на RSF за 2022 г., пишат Сара Перия и Саидулла Сафи в aipamedia.com.

RSF и Центърът за защита на афганистанските журналистки съобщават, че само 76 медийни професионалисти, включително 39 журналисти, все още работят в Кабул, в сравнение с 4940 журналисти през 2020 г., 700 от които са били жени.

Всички жени в Афганистан са изправени пред жестока дискриминация – спрени са от средно образование, университети и неправителствени агенции, а медийният пейзаж става все по-опасен. След превземането на страната от талибаните през август 2021 г. са въведени редица „реформи“, които са равносилни на цензура, със заплахи от тежки последствия за хората, които нарушават правилата.

Върховният водач на талибаните Молла Хайбатула Ахундзада издаде на 22 юли 2022 г. указ, в който предупреждава, че „оклеветяването и критикуването на държавни служители без доказателства“ и „разпространението на фалшиви новини и слухове“ са забранени според исляма. Тези, които "клеветят" държавните служители или несъзнателно си сътрудничат с врага ще бъдат "наказани".

Афганистан е загубил 40% от своите медии след превземането на талибаните, сочи RSF. „Повечето журналисти не се чувстват щастливи или сигурни в Афганистан, особено жените, защото са затворени у дома и не им е позволено да излизат навън, за да работят“ - каза журналист, който все още работи в Кабул, цитиран от Nikkei Asia.

Друга журналистка, която живее в Североизточен Афганистан, казва, че вече не работи. „Ситуацията е много зле. Измина повече от година, откакто не мога да работя и преживяваме с дарения - казва тя. - Искам да избягам от страната, но ще ми трябват повече от 1000 долара за паспорти на семейството ми.“

Афганистанският журналистически център, който наблюдава малтретирането на журналисти, регистрира миналата година 260 инцидента, свързани със свободата на медиите. Те включват заплахи и повреда на оборудване заедно със 119 случая на арест и наказателни обвинения и 13 физически нападения.

Много от журналистите, които са избягали от Афганистан в Пакистан, искат да пътуват до други страни, но трябва да чакат месеци за срещи със служители на посолството. Мнозина са оставени в безизходица, защото корупцията, свързана с визите, се е превърнала в процъфтяващ бизнес, според кандидатите.

Саидулла Сафи, журналист, който бяга от Афганистан на безопасно място и отказва да разкрие местоположението си, каза, че е получил смъртни заплахи и че семейството му го е помолило да напусне заради собствената си безопасност. „Когато талибаните дойдоха на власт, по време на обиск намериха камерата ми. Въоръжен мъж ме попита: „Ти журналист ли си?“ И аз казах - да. Той ме обиждаше и говореше лоши неща, все едно съм голям престъпник."

Да работиш като журналист в Афганистан никога не е било лесно - 125 журналисти и медийни служители са били убити от 2001 г. насам. Tolonews, кабулска телевизия, имав главния си офис в приземния етаж мемориал в памет на колеги, убити при терористична атака. Техните журналистическ карти са поставени там до една камера.

Нищо от това не спира мъже и жени като афганистанската журналистка Салма Ниази (на снимката), основателка на The Afghan Times, работеща сега от Исламабад, да се занимават с журналистика. Салма казва, че се е влюбила в тази професия, докато е слушала радиото в къщата на дядо си и след това е чела за живота на успели жени.

„Но талибаните не позволяват на афганистанските жени да станат силни. Те се страхуват от овластяването на афганистанските жени - казва Ниази. - Последната заповед на талибаните е момичетата да не могат да ходят на училище и в университети. Това означава, че афганистанските момичета ще останат необразовани, което ще има лошо въздействие върху бъдещето на Афганистан.“

Ниази признава, че афганистанците са разделени по отношение на талибаните, като някои казват, че действията на правителството са оправдани. „Всички проблеми в Афганистан са причинени от мъже срещу жени - казва тя, - въпреки че не всички мъже са еднакви и някои искат възможности за жените, включително за съпругите си. Моят съпруг е мой поддръжник и е против всички действия на талибаните. Той стой до мен и ме подкрепя във всичко. Той дори много работи с нас в The Afghan Times, въпреки че това не е негово задължение. Съпругът ми е моят герой“ - казва тя, работейки от кухнята на апартамента си в Исламабад.

В доклад от 2022 г. на Международната федерация на журналистите и Индийската мрежа на жените в медиите се казва, че журналистките са изложени на особен риск и така е за 95% от жените в Афганистан, които сега се безработни. Докладът призовава международната общност да предостави визи за бежанци на журналисти в риск и разрешителни за работа на тези, които са се преселили.

 

Свят