Молдовски журналисти протестират в Букурещ с акция „Без цензура“ срещу забрани в Молдова

  • 27.01.2023
  • point.md/ru/
  • point.md/ru/
Алексей Лунгу: "Мисля, че е време всички да се обединим и да кажем „Не на цензурата!”

Протестираха представители на молдовски телевизионни канали, чийто лиценз за излъчване беше отнет от властите в страната им. Журналистите смятат решението за незаконно.

За това съобщава point.md/ru/. По този начин представители на медиите искат да привлекат вниманието на обществеността и румънските власти към „цензурата, наложена върху независими издания“ в Молдова.

Според журналистите те са излезли, за да надигнат глас срещу злоупотребите и забраните, които се извършват в Молдова, и да поискат помощ от румънските си колеги, много от които споделят тяхната позиция.

Протестиращите се стремят да убедят властите в молдовската столица Кишинев, че независимите медии имат право на свобода на изразяване. „Това, което се случва днес в Кишинев, няма нищо общо с демокрацията, свободата на словото, основното човешко право да получава информация от всякакъв източник – каза представителят на TV6 Алексей Лунгу. - Мисля, че е време всички да се обединим и да кажем „Не на цензурата!”

На 16 декември молдовската Комисия за извънредни ситуации реши временно да отнеме лицензите на 6 молдовски телевизионни канала, позовавайки се на повтарящи се нарушения на Кодекса за аудиовизуалните услуги. Решението остава в сила за срока на извънредното положение.

Р. Е.

Свят