В Русия обявиха интернет изданието „Медуза“ за нежелана организация

  • 27.01.2023
  • meduza.io
  • Розалина Евдокимова

Генералната прокуратура на Руската федерация обяви за нежелана дейността на компанията Medusa Project, която е собственик на интернет изданието „Медуза“, включено в руския регистър на чуждестранните агенти. От ведомството посочват, че организацията представлява заплаха за конституционния ред и сигурността на Русия.

За това съобщи на сайта си meduza.io. Оттам допълват, че са готови в пряк ефир да събират реакциите по повод решението на правосъдното ведомство.

„Обявиха за нежелана организация „Медуза“ - се казва в специалното обръщение на екипа на изданието към неговите читатели. – С други думи, работата на нашата редакция на територията на страната, в нашата родина, е напълно забранена. Ако „Медуза“ не бъде ликвидирана, наказателно преследване заплашва нейните ръководителите и журналисти, също и тези, които просто разпространяват нашите материали (например, публикуват връзка към статия в техния фейсбук), които от Русия ще се опитат да ни подкрепят финансово, или се осмелят да ни дават интервюта и коментари.

За много хора  „Медуза“ се превърна в част от живота им. И няма да ви разочароваме. Ние ще разберем как да работим в новите условия и как да останем близо до вас. Продължавайте да четете „Медуза“. В най-скоро време ще пуснем специален материал, в който ще разясним как в бъдеще ще можете да четете и подкрепяте „Медуза“ без да се чувства застрашена вашата сигурност. Преодолявайте страха.“

След като изданието е обявено за нежелано, то и абонаментът за него може да се смята за участие в неговата дейност, обяснянава юристката Екатерина Нечаева. В същото време, според нея, няма заплаха за онези, които само четат материалите на изданието.

ЕС определи обявяването на "Медуза" за "нежелана организация" като "още една атака по свободата на словото в Русия", пише meduza.io.

  

Свят