Замесиха водещите на „Здравей, България“ в измама с фалшива реклама

  • 27.01.2023
  • nova.bg
  • Ева Костова
Виктор Николаев и Мира Иванова в ефир

Мира Иванова и Виктор Николаев предупреждават, че са включени във фалшиви интервюта, продаващи препарати срещу високо кръвно налягане.

Чрез нелегитимни сайтове, които имитират този на NOVA, се продават препарати срещу високо кръвно налягане и такива за подобряване на зрението, съобщава Ева Костова в nova.bg.

„В интервюта, които никога не сме провеждали, се разказва за известни лекари, които хвалят свойствата на тези продукти, като дори убеждават потребителите да спрат настоящата си терапия, за да я заменят с тях. Препаратът, за който тази наша зрителка ни пише, е с претенции, че лекува хипертония. А невероятните му свойства разкрива кардиохирургът проф. Димитър Николов в ефира на "Здравей, България". На страницата ни обаче нашата зрителка не успяла да открие нито текста от линк, на който попаднала в социалните мрежи, нито видео към него. Защото всичко, написано в него, е лъжа. Това е имитация на цяло интервю, каквото не се е правило. Вижда се, че сайтът е с някакъв странен адрес - това не е сайтът на NOVA, но ако човек не бъде достатъчно внимателен, може да се заблуди“, разказа водещият Виктор Николаев в студиото на „Здравей, България“. 

„Да, използвали са ни имената за крем за лице, хапчета за отслабване. В този случай допускам, че човек няма да умре от този козметичен продукт, но когато става дума за хора с кардиологични проблеми, е различно“, допълва Мира Иванова.

„Не вярвам, че може да има такива наглеци. Аз съм сърдечен хирург, а да рекламирам лекарства, още повече да казвам на пациентите, да препоръчвам да си спират терапията, която е дадена от специалисти, просто нямам какво да кажа. Отговорът на въпроса дали това може да бъде опасно е „Разбира се!“, коментира проф. д-р Димитър Николов, от Клиника по кардиохирургия, Acibadem City Clinic УМБАЛ-Токуда.

В студиото на „Здравей, България” началникът на Кардиохирургията в една от най-големите столични болници каза, че никога не е давал интервю на водещите на сутрешния ни блок. Интервю, според което кардиохирургът бил предупредил наскоро починалия актьор Досьо Досев да се предпази от смъртта, като започне незабавно да третира кръвоносните си съдове с въпросния препарат. Защото всяко друго лечение било не само безполезно, а дори вредно. Заради масов заговор сред фармацевтите обаче в аптеките препаратът не се предлагал. 

Но проф. Николов, оказва се, далеч не е единственият лекар, с чието име се злоупотребява. Друга наша зрителка попаднала на линк към текст, в който представения за офталмолог, но в действителност пулмолог, д-р Александър Симидчиев също дава интервю, уж направено в сутрешния блок на NOVA. В измисленото интервю д-р Симидчиев възхвалява продукт за подобряване на зрението, разработен по формула, създадена от български студент в САЩ.

„Заинтригува ме това, че става въпрос за постижение на български студент. Изчитайки репортажа, просто реших, че трябва да го гледам. И така установих, че не съществува“, споделя Снежана Василева.

Използваните стоп кадри са от реално гостуване на д-р Симидчиев в студиото на „Здравей, България”. Дизайнът и графичните елементи отново имитират сайта на NOVA, но темата и надписите са подменени. От текста пулмологът разбира, че този препарат също липсва в аптеките заради масов заговор.

„Не съм професор по очни болести, нито съм хабилитиран, нито съм специалист в тази сфера. Тоест, самата заблуда започва още оттам. За мен истински големият проблем е здравният, защото хората, които съм лекувал, имат доверие в мен“, казва д-р Симидчиев.

С помощта на експерта по киберсигурност Любомир Тулев опитваме да закупим продуктите. След като разбрахме, че те не се разпространяват в аптечната мрежа, поръчваме чрез хиперлинковете, тоест връзките, които съдържат текстовете с измислените интервюта.

„Отървете се сега, веднага, седем бързи болести, подобряване… Това е много характерно при измамниците в онлайн пространството - да създадат пресиращо усещане на потребителя, че сега, веднага трябва да се направи тази покупка. Най-отдолу виждаме и коментари. С тази разлика обаче, че тези профили всъщност са фалшиви. Познайте зад коя врата има 50%. Направих си опит, че зад която и врата да кликнеш, на практика винаги получаваш 50% отстъпка. Така че, да, поздравления, печелим отстъпка от 50%“, разказва експерт по киберсигурността Любомир Тулев.

„Ако се опитаме да достъпим само домейна healthymind.pro, ще видим, че излиза грешка. Тоест, ти трябва да имаш конкретния линк, за да можеш да достигнеш точно тази статия. Сайтът е тотално, пак казвам, нелегитимен. Регистриран е преди близо година зад известната платформа Cloud Flare. Тя крие истинския IP адрес, където всъщност е качен сайтът. Преди да бъде качен зад  Cloud Flare, този домейн се появява като IP адрес, част от украинското интернет пространство. Дали зад сайта обаче стои украински гражданин, български гражданин или какъвто и да е друг гражданин, това не можем да кажем, за съжаление, ние“, допълва експертът.

Проверка на Комисията за защита на потребителите потвърждава казаното дотук, като уточнява, че пратките се препращат през няколко куриерски фирми в различни държави, за да се възпрепятства установяването на началната им точка. По случая вече са сезирани и органите на реда.

„Имаме казус, който засяга здравето на гражданите. Затова смятам, че трябва да се реагира по-сериозно“, категоричен е Виктор Николаев.

„Да приемем, че този продукт е безвреден. Но ти да спреш терапия на пациент, която го пази дали ще е от инфаркт, дали ще е от инсулт, е абсолютно недопустимо!“, допълва проф. д-р Николов.

„Само да напомня, че ние в България сме рекордьори, буквално, по брой на хората, които имат високо кръвно налягане и всякакви кардиологични проблеми“, пояснява Мира Иванова.

„Не бива да се подвеждаме толкова лесно по рекламите във Facebook. Може да купувате дрехи и обувки от там, но не купувайте, моля ви, лекарства и неща, които твърдят, че лекуват“, съветва д-р Симидчиев.