АИПС иска незабавно освобождаване от затвора на казахстанския журналист Михаил Козачков

  • 26.01.2023
  • aipsmedia.com
Михаил Козачков

Международната асоциация на спортната преса (АИПС) иска незабавното освобожадаване от затвора на казахстанския разследващ журналист Михаил Козачков, пише aipsmedia,com. Той също така е и спортен журналист, като в кариерата си е работил за „Съветски спорт“ (Русия), UEFA.com, Prosport, Liter и Gazeta.kz. Арестуван е и е задържан в затвора от 18 декември 2022 г.

Служители от Казахстанската агенция за финансов мониторинг (ФМА) го арестуват в южния град Алмати, бившата столица на страната. В изявление, публикувано в Telegram на 18 декември 2022 г., ФМА обвини Козачков в вземане на подкупи от организирана престъпна група и, заедно с негов познат, в получаване на 52 милиона тенге (111 200 щатски долара) от престъпната група за приемане и публикуване на информация, дискредитираща няколко от жертвите му. Обвинението включва и вързка в неговата информационна мрежа с помощник на брата на бившия президент Нурсултан Назарбаев, посочва aipsmedia.com.

В позицията си АИПС "остро осъжда тези фалшиви новини и обвинения, свързани с Михаил Козачков", и настоява за незабавното му освобождаване и възможно най-бързо решение на въпроса.

Михаил е нашумял разследващ журналист в Казахстан, репортер на вестник "Время" и автор на телеграм-канала "Козачков". Пише основно за наказателни дела и съдебни спорове и се занимава с разследвания. Повече от 20 години е журналист, 10 от които спортен и 10 - разследващ. Има диплома по международна журналистика от Казахския национален университет „Ал-Фараби“.

От началото на 2022 г., според информацията, събрана от АИПС, Михаил е подложен на натиск от властите. През април 2022 г., когато е поканен на неформална среща в Комитета за национална сигурност, той открива, че е следен. Започва да получава заплахи след публикуването на някои материали. Многократно акаунтите му в пощата, Telegram и WhatsApp са подложени на хакерски атаки.

През юли 2022 г. ситуацията ескалира. Колата на Михаил е надраскана с нецензурни думи, а семейството му започва да получава заплахи за смърт, ако Михаил не спре дейността си като журналист и не изтрие някои материали. Към тези съобщения са приложени паспорти и снимки на децата му. Михаил многократно е получавал заплахи, че ще бъде съден, ако не спре да публикува разследвания за работата на органите на реда. От тях идат и закани, че ще разпространят информация за личния му живот.

Така се стига до 18 декември 2022 г., когато служители от Агенцията за финансов мониторинг на Казахстан в  Алмати арестуват Козачков. Наложена му е 48-часова мярка задържане под стража, а два дни по-късно му е наложена мярка задържане под стража за два месеца.

Според информация на адвокати, след задържането на Козачков, той незаконно и без адвокати е бил изведен за извършване на следствени действия, за да бъде склонен към съдействие и разкриване на източниците му за събиране на информация, което е изрично забранено от Закона за медиите в Казахстан. По този начин той е бил поставен в условия да му бъде оказван психологически натиск за получаване на необходимата информация.

Според изследване на организацията за свобода на словото Adill Soz, арестът на Козачков е „политическа поръчка, свързана с негови журналистически разследвания“. В официално писмо от организацията, изпратено до президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, подписано от десетки видни казахстански журналисти, медии и организации за свобода на словото, се посочва: „Арестът на Михаил Козачков, известен антикорупционен журналист, който често публикува обвинения срещу държавни служители, правоприлагащи органи и богати бизнесмени, е обезпокоителен, особено предвид информациите за процесуални нарушения и нарушения на правата срещу него от страна на разследващия орган. Казахстанските власти трябва да разкрият естеството на обвиненията, или да освободят Козачков в очакване на прозрачно и безпристрастно разследване на неговия случай, както и да гарантират, че законните му права са напълно спазени”.

Международната асоциация на спортната преса настоява за незабавното освобождаване на Михаил Козачков. Ценностите, включително свободата на изразяване, слово, движение, мнение и свободно разпространение на информация, винаги трябва да бъдат гарантирани, във всяка ситуация, независимо от контекста и ситуацията, посочва АИПС. Като го освободят, казахстанските власти трябва също така да гарантират, че представителите на пресата няма да бъдат преследвани като отмъщение за тяхната работа.

АИПС ще продължи да следи ситуацията и да се бори в защита на принципи и права, които винаги трябва да бъдат гарантирани не само на журналистите, но и на всеки човек, подчертава се в публикацията.

 

Свят