Емил Янев с „Трамвай по желание“ е носител на наградата „Сирак Скитник“ за 2022 г.

  • 25.01.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи Голямата награда "Сирак Скитник" на Емил Янев и Кин Стоянов.

Водещият Емил Янев получи Голямата награда „Сирак Скитник“ на Българското национално радио за 2022 г. за предаването „Трамвай по желание“ по програма „Христо Ботев“, което вече има 491 епизода.

По традиция както всяка година церемонията по повод 88-ия рожден ден на БНР се състоя в знаковото Първо студио и беше съпроводена от брилянтните изпълнения на Биг бенда на радиото с диригент Антони Дончев.

Водещи бяха колегите Даниел Ненчев и Диана Коцева.

Гостите на церемонията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на електронното управление Георги Тодоров, председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова и Симона Велева – член на СЕМ, писателите Георги Господинов и Митко Новков,  проф. Нели Огнянова, зам.-генералният директор на БТА Евгения Друмева, доц. Георги Лозанов, представители на висшия църковен клир и др.

Като благодари, че за пореден път има привилегията да присъства на церемонията на годишните награди вицепрезидентът Илияна Йотова връчи наградата на Емил Янев.

В словото си Йотова подчерта, че радиото се е превърнало в институция и стожер на истината , защото „ако нещо е казано по радиото, то от никого не се подлага на съмнение". Илияна Йотова каза още, че Старата къща е институцията, в която журналистите имат свободата да казват онова, което мислят, и да назовават нещата с истинските им имена.

Националното радио не е само общност, подчерта още Йотова „то е нещо повече – частица от всеки един от нас. Няма случай, в който сутрин, когато се събудим, да не си включим радиото, да слушаме в колата, да слушаме, когато ни е весело и когато ни е тъжно“.

Вицепрезидентът не забрави да отбележи приносът на екипа на БНР, защото както се изрази тя, журналистите от радиото не само съобщават новините, но и отварят дверите на култура, на изкуство, на личности, на характери, на съдби и на биографии. „И давате нещо много ценно – вашата гледна точка, вашия коментар. Една новина няма живот. Тя е само един факт, ако не е преминала през съзнанието, интерпретацията и погледа на всеки журналист”, каза още Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства инициативата на БНР да почете паметта на Сирак Скитник през 2023 г., когато се навършват 140 години от неговото рождение и 80 години от смъртта му, с поредица от събития.

Емил Янев благодари за наградата на колегите си, които, като се изрази той, „всички сте замесени в моята награда, защото тя е за предаването „Трамвай пожелание“. Янев подчерта, че споделя отличието си с Кин Стоянов и че посвещава наградата на баща си – журналиста Кирил Янев, който си е отишъл преди една година. „Това е човекът, от когото научих всичко за журналистиката, което знам“, каза още носителят на Голямата награда „Сирак Скитник“.

В приветствието си генералният директор на БНР Милен Митев подчерта,че радиото е екипност и отговорност, то е информационният лидер на България. „Радиото е магия. То има навика да ти влиза под кожата и никога да не те напуска. То има и много лица, които виждаме тук тази вечер… Все повече си мисля, че радиото за мен е и дълг, и отговорност. Отговорност към тези 88 години, отговорност към тези 1300 души, които днес правят Българското национално радио. Отговорност към аудиторията ни, отговорност към българското общество. Истината е, че живеем в предизвикателни времена, времена, в които много често ценностите ни се подлагат под въпрос. Времена, в които трудно намираме верния път… Радиото е глас и като обществено радио ние имаме дълг да дадем възможност гласът на поетите на нашето време да е чут, а защо не и да застанем до тях, а и да бъдем едни от тях. Мисля, че обществото ни има нужда от това", каза още Митев.

Писателят Георги Господинов си спомни за първото радио от детството му и сподели, че с радиото човек не е самотен. Припомняйки за Сирак Скитник като поет, художник, общественик и творец, Господинов каза, че „Това радио е направено от поети и затова трябва да се чува гласът на поетите.“.

Освен приза на името на първия директор на БНР, бяха връчени и годишните награди за радиожурналистика. 

В категорията "Радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект" Общественият съвет на медията присъди отличието на екипа на БНР-Бургас.  Наградата връчи генералният директор на БНР Милен Митев.

Индивидуалната награда за радиожурналистика, открояващо се присъствие пред микрофона и отстояване на идеи и позиции, допринесли за утвърждаване на авторитета на БНР през 2022 година заслужи екипът на БНР, отразявал големите наводнения и последиците от тях в Пловдивска област: информационният екип на Радио Пловдив, кореспондентът на БНР Кремена Данева и репортерът на програма „Хоризонт“ Евелина Стоянова. Наградите бяха връчени от председателя на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова.

Призът на фондация „Надежда Дженева“ , който се връчва по инициатива на нейния съпруг Кеворк Кеворкян, тази година беше присъден на е Юлия Гетдерова.

Малко история

Наградата "Сирак Скитник" е учредена през 2001 година и се присъжда за значим принос в развитието на обществената медия. 

Първият носител на наградата "Сирак Скитник" през 2001 г. е писателят Богомил Нонев. През 2002 г. Голямата награда "Сирак Скитник" за цялостен принос отива при проф. Веселин Димитров. Тогава той е декан на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2003 г. "Сирак Скитник" за цялостен творчески принос и новаторство в най-върховите постижения на БНР получава Божана Димитрова.Сред носителите на отличието са Вили Казасян, Райна Константинова, Георги Минчев, Валери Петров, акад. Христо Недялков и Мартин Минков.

 

 

 

 

 

 

 

България